Ce este și cum se manifestă
Pentru a funcționa corect gura are nevoie de salivă. Aceasta o menține umedă, ajută la descompunerea alimentelor ingerate și contribuie la înghițire. Totodată ajută la curățarea dinților și a gurii. Gura uscată așa cum sugerează și denumirea, este datorată unei cantitați reduse de salivă, sau o consistență lipicioasă a acesteia, ceea ce face dificilă vorbirea sau înghițirea.
Unele simptome pot include durere sau sensibilitate sau chiar predispoziție pentru apariția cariilor sau a problemelor gingivale. Însă prezența acestor simptome nu înseamnă neaparat că ai gura uscată la fel cum strungareata nu semnalează automat prezența parodontozei.
De ce apare senzația de gură uscată
Persoanele în vârstă raportează frecvent senzația aceasta, deci înaintarea în vârstă poate fi un motiv. Un altul este efectul secundar al unor medicamente pentru tensiune arterială, inima sau depresie. Însă medicul sau farmacistul te pot lămuri dacă medicația pe care o urmezi are ca efect senzația de gura uscata. Există și o serie de afecțiuni sau boli cum sunt diabetul, blocarea glandelor salivare sau lupus care pot cauza senzația de gură uscată. Femeile care trec prin menopauză se pot confrunta cu senzația de gură uscată, sau cele care iau medicamente pe bază de hormoni.
Ale cauze pot fi:
-Stresul și anxietatea
-Radioterapia
-Fumatul
-Respiratul pe gură
Ce probleme poate provoca
Saliva este o parte foarte importantă a sănătății dentare de aceea unele persoane observa o problemă în acest sens când fluxul de salivă este afectat. Când cantitatea de salivă este mai mica, gustul alimentelor poate fi diferit iar consumul de alimente uscate- mai dificil. În unele cazuri poate afecta vorbirea și poate contribui la respirația urât mirositoare.
Cum se poate remedia
Deși în anumite situații pare ca nu există modalități de a preveni senzația de gură uscată, totuși există moduri de a ușura senzația. Există pe piață spray-uri sau geluri, sau produse pentru igiena orală cu ingrediente speciale, cum sunt pastele de dinți sau apa de gură. De ajutor poate fi consumul de apă cu înghițituri mici sau mestecatul gumei, care stimulează producerea de salivă. Medicul stomatolog poate recomanda produse de la farmacie care să amelioreze simptomele. Consultul dentistului mai frecvent este necesar, uscăciunea gurii putând provoca probleme ale dinților și gingiilor.
Când ar trebui să ceri sfatul medicului
Când senzația de gură uscată persistă, trebuie să consulți medicul sau dentistul. Acesta poate verifica medicația pe care o urmezi, să efectueze teste de sânge și să măsoare cantitatea de salivă produsă, dar și alte semne ale sănătății orale.
Deci fă o programare la medic dacă te confrunți cu:
-senzația de uscăciune în gură sau gât
-dificultăți de mestecare sau înghițire
-limba aspră
-afte bucale
-saliva groasă
-respirație urât mirositoare