O igienă adecvată presupune atât îngrijirea corpului, cât și a cavității bucale. Lipsa unei igiene corecte și regulate poate favoriza apariția unor afecțiuni gingivale, ale buzelor, limbii și dinților. Adoptarea unei igiene orale eficiente și vizitele periodice la cabinetul medicului stomatolog contribuie la menținerea sănătății cavității bucale.
Ce sunt aftele bucale?
Ulcerațiile bucale sau aceste afte sunt leziuni mici care apar la nivelul țesuturilor moi din cavitatea bucală sau de la baza gingiilor. Aftele bucale nu sunt contagioase, însă pot provoca dureri mari și pot cauza dificultăți la înghițire sau în vorbire. Aftele sunt una dintre cele mai răspândite probleme care apar la nivelul gurii. Oricine se poate confrunta cu o astfel de afecțiune, indiferent de vârstă.
De ce apar aftele bucale?
Cauzele exacte ce conduc la apariția aftelor bucale nu au fost descoperite încă, dar s-a constatat apariția repetată a unor factori declanșatori la aceeași persoană. Printre aceștia se numără:
- o leziune minoră la nivelul gurii cauzată de lucrările dentare sau de periajul energic
- bacterii prezente în cavitatea orală care provoacă reacții alergice, precum Helicobacter pylori;
- stresul emoțional;
- o alimentație deficitară;
- o reacție alergică la anumite bacterii din cavitatea bucală;
- dereglări hormonale în timpul menstruației.
Aftele bucale pot fi cauzate și de anumite boli sau afecțiuni, precum:
- boala celiacă, o afecțiune intestinală gravă;
- infecția cu HIV/SIDA;
- boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn;
- boala Behcet, o tulburare rară care provoacă inflamații în tot corpul.
Care sunt simptomele?
Aftele pot fi favorizate de apariția tartrului dentar, de iritații cauzate de consumul de alcool, de substanțe chimice sau de o igienă dentară inadecvată. Printre principalele simptome care indică apariția aftelor se numără:
- mici ulcerații de culoare albă, de formă ovală, în interiorul gurii;
- o zonă roșie dureroasă în cavitatea bucală;
- o senzație de furnicături în interiorul gurii;
- febră sau stare de rău (în unele cazuri).
Cum se tratează aftele?
În general, aftele bucale nu au nevoie de tratament pentru ca se vindecă de la sine în maximum două săptămâni. Tratamentul este recomandat în cazul aftelor persistente sau extrem de dureroase. Medicul poate prescrie o apă de gură cu dexametazonă pentru a reduce durerea și inflamația. Pacientul poate să mai aplice produse topice, eliberate fără prescripție medicală, sub formă de creme sau lichide.
În cazul aftelor grave, medicul poate prescrie medicamente orale care sunt folosite în mod normal pentru tratarea ulcerațiilor intestinale sau medicamente cu steroizi. Dacă tratamentul clasic nu funcționează, aftele pot fi îndepărtate cu ajutorul tratamentului chirurgical sau cu laserul.
Ce metode de prevenție există?
Igiena orală joacă un rol foarte important în prevenția și tratarea problemelor dentare, precum în caz de tratament parodontoză, dar este la fel de importantă și pentru reducerea aftelor bucale.
De aceea, este foarte important ca dinții să fie periați după fiecare masă cu o periuță moale, care să nu irite gingiile și folosirea zilnică a aței dentare. De asemenea, este indicată evitarea alimentelor picante, acide, foarte reci sau foarte fierbinți. Pacienții care poartă aparat dentar ar trebui să scoată protezele pe timpul nopții și să le curețe foarte bine pentru ca bacteriile să dispară.