Dana International din nou la Eurovision

Share

~Adrian Lupescu, Cluj~

Israel: “Ding Dong” – Dana International. Diva s-a intors. Dana International, pe numele ei adevarat Yaron Cohen, a fost aleasa din nou de catre poporul lui Israel, pentru a-i reprezenta
in cel mai mare concurs de muzica al Europei, fiind vazuta pe locul intai de catre jurii si ocupand locul doi la televoting.

foto: wiwiblogs
fotoinfo: “Dana International, the only transsexual ever to win Eurovision, is bidding to represent Israel again in 2011—and this time she’s fighting with a ding dong. Well, a song called “Ding Dong” anyway”

Dana este o fosta castigatoare a concursului Eurovision, performanta pe care a reusit-o in 1998, la  Birmingham, unde a interpretat melodia “Diva“, ce a fost un adevarat hit in Europa.

Dana International a participat si in anul 2008 la Eurovision, in calitate de compozitoare a melodiei “The fire in your eyes“, prezentata in concurs fara cusur de Boaz Mauda. Israelul este una dintre tarile care se va califica mai mult ca sigur in finala concursului din Dusseldorf, in special datorita diasporei foarte puternice, insa nu exista nici o sansa, dupa parerea mea, ca Dana sa castige din nou concursul.

De obicei, fostii castigatori inregistreaza rezultate destul de slabe atunci cand se intorc. Carola, care a castigat concursul cu  Fĺngad av en stormvind in anul 1991, a terminat pe locul 5 in anul 2006, cu 170 de puncte, la doar 2 puncte in spatele lui Mihai Traistariu.

Charlotte Perrelli, castigatoarea din 1999, a terminat pe locul 18 in anul 2008 cu fantasticul Hero, iar Niamh Kavanagh a ocupat doar locul 23 in clasamentul Eurovision 2010.

Pe ce loc va termina Dana in competitia din acest an? Va esua precum Charlotte Perrelli sau va fi mai aproape de Carola? Cred ca va termina in primii zece. Melodia, desi destul de slaba, se potriveste de minune cu conceptul Eurovision: are un refren usor, destul de catchy, ce le va ramane in minti europenilor, corigenti la capitolul cultura muzicala, care vor vota in cele din urma si pentru Israel.

Dana e Dana, Diva e diva.

Norvegia: Haba Haba” – Stella Mwangi. Norvegienii, dupa ce au castigat concursul in anul 2009, cand au trimis un hobbit, ce seamana cu Harry Potter, apoi au uimit din nou Europa muzicala in anul 2010, cand s-au prezentat cu o creatie geniala a lui Fredrik Kempe, interpretata dumnezeieste de Didrik Solli-Tangen, au decis ca anul acesta sa o trimita la Dusseldorf pe Stella Mwangi.

Melodia “Haba Haba” este una dintre cele mai slabe din competitia de anul acesta, care si asa are foarte multe piese slabe. Colac peste pupaza, interpreta nu are nici o treaba cu cantatul, insa
un lucru la care se pricepe foarte bine este buna dispozitie. Astfel, pe scena totul e bine, frumos, lumea danseaza si o tine intr-o continua veselie, da din buric, coapse  si mai stiu eu ce, in timp ce Stella ne spune o poveste pe care o stie de la  bunica ei.

Din pacate, aceasta concurenta care nu are nici o legatura cu muzica de calitate nu numai ca se va califica in finala concursului, dar va fi cu siguranta in primii zece, asa cum au fost si altele inaintea ei.

Va mai aduceti aminte de  Kalomira din Balcani, cu al sau dans tribal? A ocupat locul trei in finala concursului din 2008. Hadise, cu al ei “Dum Tek Tek”, cantat cu toaca pe beregata, de parca ar fi dupa 24 de ore de fumat Carpati fara filtru tigara de la tigara, a ocupat locul 4 un an mai tarziu.

Finlanda: “Da Da Dam” – Paradise Oskar O melodie care se potriveste cu Eurovision ca nuca in perete. Oskar are 20 de ani si este unul dintre cei mai tineri concurenti din concursul de anul acesta. “Da Da Dam” este o compozitie proprie si a castigat selectia nationala din Finlanda, in special si din cauza lipsei de valoare a celorlati concurenti.

Melodia este destul de liniara si linistita, iar Oskar e total lipsit de experienta. Era complet necunoscut inaintea competitiei, nu se afla sub contract cu vreo casa de muzica, iar in contul sau de pe MySpace avea doar doua melodii. Noi ii uram succes si speram sa il vedem in finala concursului.

“Da da …Dam Dam Dam” sunt cuvintele magice ce caracterizeaza concursul Eurovision de anul acesta.

(va urma)

Share