VIDEO Cutremur foarte mare, 7,8 pe Richter, în Iran

Share

Un cutremur foarte mare, de 7,8 grade pe scala Richter, a avut loc acum puţin timp în sud-estul Iranului şi a distrus efectiv un oraş din provincia Baluchistan. Epicentrul seismului a fost la o adâncime foarte mică, la 15,2 kilometri de suprafaţa scoarţei terestre, la graniţa cu Pakistanul.

DATE TEHNICE

Mediafax: “Cutremurul s-a produs la 86 de kilometri est-sud-est de oraşul iranian Khash, la 167 de kilometri nord-est de Iranshahr (Iran) şi la 199 de kilometri sud-est de Zahedan (Iran).

Trebuie să ne rugăm ca în România să nu aibă loc un astfel de seism de suprafaţă foarte puternic, pentru că efectul său ar fi devastator.

• citeşte şi Dezastru în Bucureşti la un cutremur mare

Cutremur.net: “Seismul a fost resimtit pe o arie larga in Iran, Pakistan si Afganistan. Pana la aceasta ora nu au fost transmise informatii privind urmarile cutremurului, care a fost foarte violent, dar, din fericire, s-a produs la o adancime relativ mare. Este posibil ca in zona epicentrala sa existe distrugeri importante.

Gheorghe Mărmureanu, fostul şef al Institutului de Fizica Pământului, spune că este vorba despre un cutremur intraplacă, extrem de puternic, de suprafaţă, de factură diferită de cutremurele vrâncene, care sunt cutremure interplăci.

Sistemele de comunicaţii sunt complet întrerupte în provincia Baluchistan. În acest moment, bilanţul morţilor deja a ajuns la peste 100. Seismul s-a simţit până în India, la New Delhi.

 

Share