Cum sa alegi usor dimensiunea unei biciclete

Share

S-ar putea crede ca alegerea viitoarei marimi a bicicletei tale este o combinatie complicata de parametri pe care doar adeptii de lunga durata ai industriei ciclismului si alti zei ai ciclismului o cunosc, dar nu este adevarat!

Pentru inceput, trebuie sa intelegem ce inseamna marimea unei biciclete.

Marimea este o masura care arata dimensiunea fizica a cadrului bicicletei. Se intampla adesea ca modificarea circumferintei unei biciclete scott sa modifice proportional partea superioara, partea inferioara si tubul de sa.

Dar de ce sa te deranjezi, poti alege prima marime pe care o gasesti si sa te plimbi, nu? Nu si daca doresti sa mergi confortabil, astfel incat genunchii si spatele sa nu oboseasca, iar tu sa te simti confortabil si la distante lungi.

Adevarul este ca alegerea calibrului potrivit este la fel de importanta ca alegerea tricoului potrivit. Totul depinde de inaltimea ta, o inaltime mai mare inseamna o marime mai mare la cadru.

Analogia este destul de evidenta – un tricou scurt iti va ingreuna stilul, iar unul mai mare se va simti ca o panza in vant. In cazul unei biciclete cube este cam la fel si chiar si dimensiunile sunt aceleasi ca si in cazul hainelor S, M, L, Xl si variantele acestora.

Astfel, exista mai multe tipuri de desemnari: ” (inch), unitati conventionale (XS, S, M, L, XL) si centimetri (cm).

Iata un ghid rapid pentru a te ajuta sa selectezi dimensiunea potrivita pentru majoritatea bicicletelor in functie de inaltimea ta:

Ar fi bine sa retii faptul ca, geometria cadrului poate varia drastic, de exemplu, marimea “M” a unui producator poate fi fizic mai mare decat marimea “L” a cadrului unui alt producator. Prin urmare, atunci cand cumperi, ar trebui sa verifici intotdeauna geometria bicicletei in cauza, care este adesea afisata pe pagina web al magazinului.

Dar ce se intampla daca inaltimea ta se incadreaza intre doua dimensiuni?

Nu e mare lucru, doar sa stii ce vrei de la bicicleta ta. O bicicleta mai scurta se descurca mai bine in viraje, iar o bicicleta mai lunga este mai stabila pe teren inalt. Tine cont de faptul ca, totusi, daca stai pe bicicleta, trebuie sa poti ajunge la sol cu calcaiul unui picior. Daca ai indoieli, mai intreaba un specialist.

Astfel, alegerea bicicletei reprezinta o alegere pur individuala si subiectiva, unora le place sa mearga pe un cadru scurt, altora pe unul lung. Lungimea tubului superior (TT) depinde de lungimea cadrului. Adica, diferenta dintre 20,0 si 21,0 va fi doar lungimea bicicletei, ceea ce afecteaza in mod semnificativ “rasucirea” acesteia si cat de usor va fi sa faci trucuri pe ea. Pentru a determina exact cat de confortabil te vei simti, cel mai bine este sa imprumuti o bicicleta de la un prieten sau o cunostinta.

Share