Cum evoluează boala parodontală – semne la care e bine să fii atent

Share

Boala parodontală sau paradontoza, așa cum este ea cunoscută popular, este unul dintre motivele principale pentru care românii ajung în cabinetul stomatologic. Afecțiunea se manifestă prin inflamația gingiilor, modificarea culorii acestora, cât și a texturii. În loc să fie roz și ferme, așa cum sunt în mod normal, acestea capată o culoare roșie-violacee și devin mai moi. Treptat, gingiile încep să se desprindă de pe dinți și apar durerile. Ultimul stadiu al parodontozei se manifestă, inițial, prin mobilitatea dinților și, într-un final, prin pierderea lor.  Această boală a gingiilor este o afecțiune cronică, infecțioasă, care, dacă rămâne netratată, se va face vinovată de distrugerea gingiei și a osului care o susține. Este cauzată de placa bacteriană, adică de pelicula albicioasă care, neîndepartată prin periaj zilnic, se transformă în  tartru.

Factorul principal din cauza căruia apare boala parodontală este igiena orală necorespunzătoare. În cavitatea bucală există numeroase specii microbiene, însă acestea nu afectează organismul uman și sunt în echilibru unele cu altele. Dacă pacienții nu își mențin o rutină corectă de îngrijire a dinților, acele bacterii pot deveni patogene, iar asta duce mai apoi la inflamarea gingiei. Parodontoza are mai multe stadii, fiecare avand anumite trasaturi specifice. Iata la ce trebuie sa fii atent daca suferi de parodontoza.

  • Are “evoluție îndelungată” – boala parodontală nu are un debut zgomotos, ci începe sub formă de gingivită. Acestă formă este reversibilă, ceea ce înseamnă că simplele ședințe de igienizare realizate la 6 luni alături de un periajul zilnic sunt suficiente pentru sănătatea gingivală. Dacă atacul microbian învinge puterea de apărare a pacientului se va instala boala parodontală, lent, pe parcursul anilor.
  • Este o “afecțiune cronică” – alte exemple de afecțiuni cronice sunt diabetul sau bolile inimii. La fel cum pentru acestea ne adresăm unui doctor specialist, și în stomatologie există un medic specialist, numit parodontolog. În orice afecțiune cronică, pacientul trebuie să aibă o relație foarte bună cu medicul care îl tratează, deoarece consultațiile și tratamentele vor fi necesare pe toată perioada vieții, pentru că bolile cronice nu se vindecă niciodată dar ele se pot ține sub control în forme constante.

Tratamentul cu implant e posibil să nu se poată realiza din cauza faptului că parodontoaza afectează calitatea osului, așadar, dacă suferi de parodontită, mergi la un medic specialist și adresează-i toate întrebările de la mă pot vindecă și până cât costă implantul dentar dacă am această boală sau pot beneficia de implanturi dacă am parodontoza?

Share