Copacii din Parcul IOR au fost otrăviţi cu sodă caustică

Share

Copacii din Parcul IOR, partea jefuită prin retrocedare, sunt victimele unei acţiuni deliberate de distrugere, ce se vădeşte tot mai bine.

​Un incendiu de amploare s-a produs zilele trecute în zona retrocedată a Parcului IOR. Viceprimarul sectorului 3, Lucian Judele, a vorbit despre o mână criminală.

Copacii din Parcul IOR au fost otrăviţi

În ultimii doi ani, 20 de incendii s-au produs pe suprafața de 12 hectare, exact în zona respectivă.

În 2021, Garda de Mediu a făcut un control pe terenul din zona retrocedată și a Parcului IOR și a găsit dezastru la fața locului. Zeci de arbori tăiați, găuriți cu bormașina, arși și chiar otrăviți zăceau abandonați, pe terenul acum domeniu privat.

Maria Cocoru, proprietarul din acte, a fost notificată de Garda de Mediu că trebuie să curețe terenul și, pentru că nu s-a conformat, în anul 2022 a primit o amendă de 15.000 de lei.

Citeşte şi: Maria Cocoru, fantoma care a primit o halcă din Parcul IOR

Maria Cocoru a contestat amenda, arătând că zona poate fi tranzitată de oricine, din cauza apropierii de Parcul IOR (cele două terenuri sunt practic lipite), prin intermediul unei alei din Parcul IOR.

Această alee de delimitare începe în faţa unui bloc de pe Bd. C. Brâncuşi şi se termină în faţa bisericii din lemn în stil maramureşean, de la Bd. Liviu Rebreanu.

”Petenta a arătat că nu se poate reţine culpa sa, în a-şi îndeplini obligaţiile legale, ci o imposibilitate obiectivă de a le îndeplini, determinată de amplasarea terenului în imediata apropiere a Parcului “Alexandru Ioan Cuza” şi tranzitat de toate persoanele care au acces în parc”, se arată în dosarul consultat de Fanatik, aflat în continuare pe rolul instanțelor.

Citeşte şi: Credem că Robert Negoiţă apasă pe acceleratorul retrocedării fictive a unei părţi din Parcul IOR

”Garda de Mediu a amendat-o pentru mizeria de pe proprietate, nu din cauza tăierilor de arbori. Pentru asta, amenda este mult mai mică.

Într-adevăr, era un dezastru acolo. Peste 1.000 de arbori au dispărut din amplasament, tăiați sau găuriți cu burghie.

Unii au fost otrăviți cu o substanță albă și lăsați să se usuce în picioare. Noi bănuim că este sodă caustică”, a explicat Dan Trifu, vicepreședintele fundației Eco-Civica.

Far niente

Autoritățile nu doar că nu au făcut nimic, ci au creat toate condițiile legale pentru ca dezastrul să fie total.

În urmă cu patru ani, distrugerea masei lemnoase din zonele urbane a fost discriminată din Codul Silvic, în prezent pedepsită cu cel mult o amendă.

Schimbarea legislației a permis dezvoltatorilor imobiliari să defrișeze doar pe baza unei autorizații obținute de la primărie.

Share