home POLITICA Cizma sovietică aruncată şi obrăznicia pământului ciolovec

Cizma sovietică aruncată şi obrăznicia pământului ciolovec

Share

De câteva zile, noul ambasador al URSSRusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, un tip de factură sovietică, şi-a sos din picior cizma sovietică plină de bălegar şi a aruncat în noi cu ea, într-un aparent gest de o insolenţă, de o obrăznicie incalificabilă, donând 100 de euro pentru achiziţia de către România a sculpturii lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului.

A urmat reacţia tinerilor, care au făcut o chetă şi i-au dat înapoi, cu dobândă, domnului Kuzmin, aceşti bani. Diplomatul sovietic a plusat, anunţând că va dona şi aceşti bani pentru aceeaşi cauză. Aceste lucruri nu sunt întâmplătoare şi ele confirmă informaţiile date de noi în ultimul timp.

Le vom lista mai jos, punându-le cap la cap.

1. Putin a ajuns la concluzia că nu poate învinge sau măcar domina blocul NATO pieptiş, şi atunci practivă subversiunea.

A matrafoxat Marea Britanie, provocând Brexitul, cu agenţi otrăviţi precum clovnul Nigel Farage, iar acum savurează efectele, privind cum Franţa şi Germania se ciorovăie cu politicienii Albionului pe rapiditatea cu care acesta face formalităţile pentru ieşirea din UE.

Şi-a arvunit în această vară Erdoganul, după ce l-a salvat de la debarcarea din fruntea Turciei. Astfel, deranjat de prezenţa NATO la Marea Neagră, a provocat o fisură dramatică în sistemul de securitate şi reacţie rapidă NATO de la Marea Neagră şi din Estul Mediteranei.

Acum atacă sistemul Blocului NATO la rădăcină, încercând să-şi pună omul la Washington, la Casa Albă: pe Donald Trump.

2. În acest timp, România reacţionează, posibil exact la semnalele lui Donald Trump, cu statele NATO care “vor fi ajutate să se apere în măsura în care au cotizat şi ele”: se înarmează. Caută un elicopter de sprijin pentru Forţele Terestre. Achiziţiile, aşa cum vom constata în continuare, vor continua. NATO anunţă că susţine România în demersurile sale privind constituirea unei forţe militare NATO multinaţionale la Marea Neagră.

Toate aceste lucruri deranjează în cel mai înalt grad, foarte tare, extrem de tare, gândirea sovietică aflată în ascensiune la Kremlin, iar ce face domnul Valeri Kuzmin în România este o reflectare directă a acestei enervări.

Moscova simte nevoia să-i spună lui Kuzmin:

Le faci câinilor ălora de români în felul următor – îţi scoţi cizma dreaptă din picior (aia care transpiră mai mult, ce, credeai că nu ştim? Noi ştim tot…) şi le-o arunci ălora în cap, să strige.

Acesta este modul de lucru al URSS, al Rusiei dintotdeauna. Când se enervează, devine grosolană şi îşi arată puterea scoţându-şi încălţările din picioare şi aruncând cu ele în cei care o enervează.

Felul ambiguu, dar manifest cum au manipulat lucrurile şi în Franţa, iţindu-se din spatele lui Marine Le Pen, şi în Germania, hăhăind cu berea-n faţă lângă AfD, şi în Italia, scărpinându-se pe burtă de râs la glumele ţicnite ale lui Beppe Grilo, şi în Grecia, susţinând declarativ şi faptic Syriza, şi în UK, SUA, Turcia şi multe alte locuri din lume dovedeşte această mentaitate invazivă şi grosolană.

Iar aici ajungem la cele spuse de jurnalistul britanic Brian Whitmore de curând: sub presiunea factorilor de coerciţie care au acţionat asupra Rusiei după Euromaidan şi primăvara kieveană, a crizei extraordinare economice cu care se confruntă Kremlinul, Putin siloviki-ul pierde teren în faţa lui Putin kagebistul cu patină sovietică.

Tovarăşii de drum cu care Vova şi-a construit actualul establishment sunt înlăturaţi, unul câte unul. Într-o vreme, îi cam fâlfâia o aripă şi boss-ului Gazprom, Alexei Miller, iar Igor Secin de la Rosneft nici el nu e prea confortabil în scaun.

Ţarul fusion Vladimir Putin se transformâ tot mai mult într-o Matrioşcă sovietică tipică monolită.

Share