Cea mai mare operaţiune de spălare de bani din Europa de Est

Share

Când vorbeşti despre spălare de bani, o operaţiune memorabilă, descoperită de jurnaliştii de investigaţie, este “The Russian Laundromat”.

Mai jos, ce scrie Rise Project:

“Reporterii RISE de pe ambele maluri ale Prutului au descoperit cea mai mare operațiune de spălare de bani din Europa de Est. Istoria a consacrat-o drept “The Russian Laundromat”.

A implicat un văr al lui Vladimir Putin, ofițeri FSB, firme și funcționari ruși, companii offshore, bănci din Rusia, Letonia și Moldova, judecători moldoveni, agenți proxy sau căpetenii interlope din spațíul post-sovietic.

Formată din zeci de entități și controlată de organizații criminale, aflate sub protecție politică, schema globală avea centrul de comandă la Moscova.

Între 2010 și 2014, rețeaua a scos peste 20 miliarde $ afară din Rusia, bani negri proveniți din fraude sau finanțări disimulate, care au plecat din cel puțin 19 bănci rusești. Operațiunea a presupus peste 26 de mii de transferuri bancare la scară planetară.

Procesul se „legaliza” cu judecători și executori din Republica Moldova, țară devenită un fel de paradis judiciar pentru mafia rusă, iar fondurile erau injectate ilegal în sistemele financiare din UE.

► Investigația jurnalistică a început în 2013 la Chișinău, s-a extins repede cross-border și a fost publicată în august 2014 în rețeaua OCCRP (partener RISE Project și RISE Moldova). Articolele au oprit schema – https://bit.ly/3opWSzU

► Proiectul a avut un follow-up în martie 2017, când ziarul moscovit independent, Novaya Gazeta, a obținut documente bancare cu aproximativ 70.000 de tranzacții din “spălătoria rusească” – .

Iar impactul a fost mondial. Bloomberg, The Guardian, Financial Times, Reuters, Deutsche Welle, CNN – sunt câteva dintre titlurile internaționale care au preluat dezvăluirile.

Peste 100 de bănci au fost controlate apoi în toată lumea, inclusiv în Statele Unite sau peninsula scandinavă.

Mărci de top au fost amendate, precum Deutsche Bank în Germania. În Letonia, Trasta Komercbanka a fost închisă. Zeci de judecători și executori sunt cercetați în Moldova, alături de oligarhi fugiți acum din țară (Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Shor).

O anchetă a fost deschisă și în Rusia, câțiva bancheri fiind trimiși în instanță.

Share