Ce solutii ai cand ti s-a uscat vopseaua din setul de picturi pe numere

Share

Atunci cand pictezi, vrei sa fie totul in regula.

 La pictura pe numere, cele mai dese ori se folosesc vopselele acrilice. Cand elaborezi tablouri pe numere, trebui sa ai grija sa ai mereu vopselele inchise. 

Acrilicele se pot usca oriunde: pe o panza, pe o paleta, pe o pensula sau direct intr-un borcan. Aceasta din urma este deosebit de neplacuta, deoarece adesea pictorul nici macar nu banuieste ca vopseaua sa este uscata, se aseaza sa picteze pictura pe numere si abia apoi descopera “surpriza”.

 Cum sa obtii un rezultat satisfacator

Pentru inceput, e bine sa stii cateva aspecte:

  • Verifica intotdeauna vopseaua imediat dupa plata in magazin sau direct dupa livrarea din magazinul online
  • Nu o lasa niciodata la aer prea mult timp
  • Alege magazine de incredere de und ealegi pictura pe numere

Acestea sunt cele mai simple reguli, dar, din anumite motive, nu toata lumea le respecta. Acum, ce ar trebui sa faci daca vopseaua s-a uscat pe panza?

In majoritatea cazurilor, este dificil sa inviorezi un tablou care a fost deja pictat cu acest tip de vopsea. Este posibil sa fie nevoie sa diluezi vopseaua acrilica cu un diluant special direct pe panza. Dar este totusi mai bine sa nu o faci, pentru a nu deteriora imaginea, si pur si simplu sa o suprapui, daca exista deficiente, cu un nou strat de vopsea.

Daca vopseaua s-a uscat in recipient

Cele mai multe acrilice se usuca, de obicei, in borcane mici, intr-un set de pictura dupa numar. Fiecare numar se refera la o culoare diferita. Astfel de tablouri contin, de obicei, un set de culori acrilice in borcane mici. Acestea sunt un bun exemplu de vopsea care se usuca des. Dar, in afara de vopseaua cu numere, orice vopsea acrilica se poate usca. Poate fi reinviata? Totul depinde de gradul de uscare, de cat de critica este situatia.

Asadar, daca trebuie sa dizolvi vopseaua acrilica uscata si sa o readuci la viata, arunca o privire la starea ei: daca vopseaua este foarte groasa, dar nu este inca uscata in intregime, o poti dilua pur si simplu cu apa, o poti acoperi si o poti lasa sa stea o vreme. Apoi amesteca bine si incepe sa o folosesti din nou.

Daca vopseaua este deja foarte intarita, dar se preteaza totusi la o anumita inmuiere, poti turna apa cu putin diluant si o poti lasa peste noapte intr-un recipient inchis.

Cand vopseaua s-a uscat complet si a devenit ca o piatra, nu mai poti face nimic altceva decat sa o scoti din cutie si sa o macini sub forma de pulbere. Se toarna apoi apa clocotita peste aceasta pulbere si se amesteca pana cand se dizolva toate cocoloasele, apoi se pune intr-un recipient inchis.

Daca vopseaua s-a uscat pe pensula preferata

Pensula este instrumentul tau principal, pastreaz-o mereu curata! Dar ce poti face atunci cand pensula sau paleta ta preferata are vopsea uscata pe ea? Nu poti sa o arunci, nu-i asa? Partea buna e ca poti spala culorile acrilice uscate si le poti indeparta de pe pensula preferata in articolele de mai jos. Daca o pensula de vopsea acrilica a stat in vopsea mai mult de o zi, apa simpla nu te mai poate ajuta. In schimb te ajuta un degrasator puternic.

Un alt tip de diluant care te va ajuta la curatarea pensulelor si a paletelor este white spirit. White spirit este adesea folosit in proiectele de renovare, asa ca se gaseste aproape intotdeauna in casa. Diluantul trebuie aplicat foarte atent, in cantitati mici, pentru a evita deteriorarea periilor si a suprafetei paletei. Dupa aceea, asigura-te ca ai clatit uneltele sub apa, lea-i sters si le-ai uscat bine inainte de folosire.

Astfel, daca vrei sa te bucuri de o pictura reusita, ai greija mereu sa speli peria dupa folosire si sa inchizi ermetic capacele vopselelor.

Share