Ce ar fi putut să facă Klaus Iohannis în Africa

Share

Klaus Iohannis este în Africa, unde face o vizită în patru state: Tanzania (cu teritoriul ei autonom Zanzibar), Kenya, Senegal şi Capul Verde.

Dar vizita sa nu are nici un sens legat de interesele României. Schimburile comerciale ale României cu cele patru state sunt insignifiante.

Ce ar fi putut să facă Klaus Iohannis în Africa

România importă ceai, cafea sau fructe de mare de 10 milioane de euro din Tanzania, Kenya și Senegal, conform Newsweek România, şi exportă îngrășăminte chimice și vehicule în valoare de 23 de milioane de euro.

10 sau 23 de milioane de euro este minuscul, iar faptul că importurile acestor state – Tanzania (5), Kenya (5), Senegal şi Capul Verde, absente – din România sunt la astfel de cote arată unde suntem.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Ordinul Naţional “Steaua României” merge la…

Mai mult, în structura comerţului exterior al României, Africa reprezintă 3,1% din exporturi şi 0,9% din importuri, conform Anuarului de comerţ internaţional al României pe anul 2022.

klaus iohannis

Ce înseamnă asta? Înseamnă că nu avea nici o logică pentru interesul României ca preşedintelle Klaus Iohannis să facă un turneu exorbitant în aceste patru state.

Klaus Iohannis a reacţionat poate la stimulii doamnei Carmen, de genul “ţi se termină al doilea mandat şi în nouă ani nu m-ai dus şi tu, să văd şi eu, măcar odată în viaţa asta, Africa”.

Aşa că a dus-o în Zanzibar, unde investesc interlopii, apoi petrec cu manele, spălându-şi banii negri.

Citeşte şi: VIDEO Klaus Iohannis, reacţionar, în privinţa Spaţiului Schengen

În loc să facă asta, Iohannis putea să se orienteze spre state bogate în resurse, cum este Nigeria sau Republica Democratică Congo (cel mai bogat stat din Africa) sau în Africa de Sud.

Şi dacă tot am ajuns la Africa de Sud: tot din anuarul pomenit mai sus am extras statele cu care avem cele mai mari exporturi şi importuri.

klaus iohannis

Share