VIDEO Klaus Iohannis, reacţionar, în privinţa Spaţiului Schengen

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declaraţii surprizătoare despre Spaţiul Schengen, încercând parcă să justifice o eventuală neaderare a României nici anul acesta.

Un fel de: “Dacă tot nu funcţionează, de ce oberlichtul meu noi ne chinuim în continuare să intrăm?”

Klaus Iohannis, reacţionar, în privinţa Spaţiului Schengen

“Realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există fiindcă, din cauza migrației, care e destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Am auzit exact acelaşi lucru clamaat cu un fel de satisfacţie şi de către premierul Austriei, Karl Nehammer. Ce bine se înţeleg cei doi!

“E puțin deprimant ca de la Viena să auzi ca și cum acolo o placă s-ar fi puțin stricat. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine, în oprirea migranților ilegali”, a declarat Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Klaus Iohannis e mulţumit de beleaua făcută de Marcel Ciolacu

Da, e puţin aşa, dar un şef de stat nu are voie să fie deprimat, ori dacă este nu are voie să-şi arate public aceste sentimente.

Iohannis a fost întrebat are este acum strategia României, în privința aderării, și dacă țara noastră va face demersuri pentru a fi repus subiectul în discuție, la Consiliul JAI din decembrie.

Presupunem că argumentul, la consiliul JAI, va fi: “Suntem deprimaţi, deci nu discutăm asta, vorbim despre FC Barcelona şi PSG, că e un subiect mai stenic pentru noi”.

Citeşte şi: Klaus Iohannis s-a contrazis în două zile. Cine plăteşte?

Șeful statului a adăugat că el și Guvernul continuă demersurile, pe linia diplomatică începută, “însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria, de fiecare dată, spune clar că n-are nimic împotriva României sau Bulgariei, dar se opune extinderii Spațiului Schengen.

În condițiile în care exact în aceeași ședință a aprobat aderarea Croației. Deci argumentele sunt cel puțin străvezii”. Însă președintele României a făcut o afirmație nouă, conform Ştirile TVR:

Președintele Klaus Iohannis: Știm foarte bine că îndeplinim absolut toate criteriile Schengen. Dar, pe de altă parte, și trebuie s-o spun, fiindcă cineva trebuie s-o spună, realitatea este că Spațiul Schengen nu mai funcționează.

Închideri de graniţe

Nu mai funcționează și aproape că nu mai există Spațiul Schengen fiindcă, din cauza migrației, care e destul de importantă, foarte multe state și-au închis granițele.

Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, au apărut succesiv mai multe închideri de granite. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un accord care nu mai funcționează.

Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem și discuția pe Schengen este mai veche. Faptul că Schengen are probleme se știe. Și, pe de o parte, există dorința de a moderniza acordul Schengen, pe de altă parte, există unii care se opun la orice, inclusiv la extindere.

Klaus Iohannis a mai spus că, prin aderarea României, “Spațiul Schengen ar deveni mai sigur, mai puternic”, și “cu România înăuntru putem să ne apucăm cu energie nouă să reformăm Spațiul Schengen, să-l facem viabil din nou și să dăm libertatea de circulație cetățenilor europeni”.

Însă, a recunoscut el, “mai este mult de negociat până ajungem acolo”.

Share