Cazul Oana Stancu / Adrian Ursu. Aspecte deontologice

Share

Asa cum se poate vedea aici, Oana Stancu si cu Adrian Ursu se dau acum disidenti, jurnalisti care au vrut sa-si faca meseria si nu au fost lasati nicicum de catre conducerea despotica a lui Sebastian Ghita, care i-a cenzurat.

foto: BadPolitics

Ciudat este ca, in felul lor, cei doi au dreptate, daca e sa dau crezare ipotezei lansate de Roland Catalin Pena de la Ziua Veche, despre cum i-a ars Ponta pe Stancu, Ursu şi a lor Ora de foc, intr-adevar a fost vorba despre cenzura.

Pentru cine are ochiul bratului creierului neuronului gandirii prea obosit in acest week-end, ca sa dea click si sa citeasca ce scrie Fefe in Ziua Veche, o sa re-povestesc scoop-ul emisiunii Ora de Foc, de la care s-ar putea sa li se traga celor doi, evident fara umorul lui Pena.

Victor Ponta era invitat in emisiune si dadea cu stanga, cu dreapta, cu amandoua in Blejnar, evident, fara argumente palpabile si batand campii, in maniera tipica politicienilor romani care nu au ce spune si vor sa se lege cu orice pret de cineva.

Spre bucuria celor doi moderatori, care se chinuiau de saptamani in sir sa demonstreze ce ticalos, spagar, mama coruptiei si tata mitei e Blejnar asta, evident, fara nici un argument jurnalistic valabil, ci doar rostogolind vorbe si dezinformari.

foto: QMagazine

Prin telefon, probabil dintr-un reziduu de deontologie jurnalistica, a fost luat Blejnar, care l-a acuzat pe Ponta ca a primit o sponsorizare mascata, pentru a participa la ceva concurs de motorsport.

Pauza de publicitate. Ponta i-a spus lui Adrian Ursu ca nu mai vrea ca Blejnar sa fie in emisiune. Ha! Ursu a reactionat (bravo, tata, mai ai niste substanta osoasa prin coloana-ti vertebrala!), introducandu-l din nou in emisie pe Blejnar. Nu numai atat!

Va dati seama ce tupeu are Mubarak asta din Egipt, necunoscutul asta, sa aiba discurs public, in care sa anunte ca dupa 30 de ani de presedintie isi da demisia, exact cand e Maria-Sa Ponta pe sticla! Si iar i s-a luat maul lui Victoras.

Acestea fiind zise, da, Oana Stancu si Adrian Ursu, exact asa cum am vazut ca s-au plans la Antena 3, au fost cenzurati de samavolnica redactie. De aceea am pus titlul la Revista presei “Cenzura la Realitatea TV”, pentru ca aceasta a si fost. Ca ei voiau sa faca meserie, sa fie obiectivi sau nu, este treaba lor.

Din punctul meu de vedere, ca actanti a unui act jurnalistic stramb constituit, in interiorul acestuia ei au procedat corect. Adica trebuia sa existe audiatur et altera pars la ce spunea Ponta in studio si i-au dat posibilitatea lui Sorin Blejnar sa se apere, ba chiar sa contraatace.

Greseala cea mare a celor doi a fost ca au facut aceasta editie a emisiunii ca sa-l lase deliberat pe Ponta sa debiteze tampenii pe post. Tampenii care rimau perfect cu aberatiile sustinute de diferiti invitati, ca si de staff-ul editorial Realitatea TV, de-a lungul timpului, despre Blejnar.

In mod normal, editia Orei de Foc trebuia dedicata, consider eu, in totalitate situatiei din Egipt, nu sa se lucreze pompieristic: numai cu o zi inainte, pe Realitatea, crohpeltipecul Bogdan Chirieac sustinea cu tarie ca Egiptul fara Mubarak intra pe mana integristilor musulmani jihadisti si ca SUA il sustin in continuare pe Muba, care va ramane la putere.

Revenind la Adi Ursu si Oana lu’ Stancu, faptul ca oamenii acestia, indiferent din ce motive, au avut o tresarire deontologica intr-un ocean de comportament mediatic reprobabil, iar redactia le-a reprimat-o, este laudabil, iar reactia managementului redactional un act de cenzura.

Dar unul dintr-un flacon cu Verde de Paris jurnalistic.

Share