Azerbaidjan, o victorie datorată votului geo-politic

Share

Piesa Azerbaidjanului, “Running Scared”, a obținut sâmbătă noaptea marele premiul Eurovision 2011. Valoarea piesei nu era de locul 1, dar la Eurovision continuă să funcționeze votul geo-politic.

Surpriza plăcută numită Italia

Azerbaidjan, cu piesa “Running Scared”, interpretată de duetul Ell/Nikki – 221 puncte, Italia cu „Madness Of Love”, interpret Raphael Gualazzi – 189 puncte și Suedia cu “Popular”, interpret Eric Saade – 185 puncte, sunt primele trei clasate la ediția 2011 a concursului Eurovision.

• vezi cum au votat tarile EBU pe cumetrii in finala

De departe, piesa Italiei a fost cea mai bună din concurs (o revenire benefică pentru Italia la Eurovision, după 13 ani de absență), dar nu întotdeauna cei mai buni câștigă. Oricum, piesa Italiei deja are “palmares” și viitor, fiind aleasă drept coloană sonoră a unui film, care îi are drept protagoniști pe Robert de Niro și Monica Belucci.

foto: rickey
fotoinfo: Acest baiat se numeste Eldar si, impreuna cu partenera sa de cant, a castigat Eurovision, dupa o editie la care Baku a cumparat o garnitura intreaga de suedezi, care sa se ocupe de participarea azera. Morala faptului va fi ca in curand s-ar putea sa vedem chiar si arabi care, sub management german, sa castige Eurovision, reprezentand vreun stat limitrof despre care UE va ajunge in curand la concluzia ca, intr-un fel sau altul, intra in sfera sa de interes geopolitic

Piesa României, “Change”, interpretată de trupa Hotel FM, s-a clasat pe un nemeritat loc 17, injust față de valoarea ei. Dar dacă nu am fi beneficiat de voturile tradiționale ale căpșunarilor și basarabenilor, atunci ne-am fi trezit chiar pe ultimul loc. Foarte multe piese din finala de sâmbătă seara vor fi uitate peste doar câteva zile.

Votul geo-politic decisiv

Azerbaidjanul a luat 64 de puncte de la 8 țări din fostul URSS și 28 de la 3 țări musulmane. Este greu de crezut că fără acest sprijin geo-politico-religios, Azerbaidjanul ar fi ocupat primul loc. Este pentru prima oară când o piesă câștigătoare nu obține nici un punct de la 11 jurii (12 cu al Armeniei, dar ținând cont de litigiile politice dintre cele două state, lucrul este explicabil). În ceea ce privește piesa câștigătoare, se poate spune un singur lucru pozitiv: în finală interpretarea ei a fost cu o clasă peste ceea ce am auzit în semifinală.

vezi cum au votat tarile EBU pe cumetrii in prima semifinala

Este adevărat – tot ca de obicei – țările nordice s-au votat între ele, dar ocupanta locului 3, Suedia, (33 de puncte de la Danemarca, Norvegia, Finlanda și Islanda, la care putem adăuga și cele 22 ale prietenilor din Olanda și Estonia) a avut o piesă mai bună decât cea care a câștigat.

vezi cum au votat tarile EBU pe cumetrii in a doua semifinala

În total – ne referim doar la „lucrurile serioase”, așa a catalogat un prezentator al unei televiziuni alocările de 8, 10 și 12 puncte – am numprat fix 60 de situații în care cele 43 de jurii au acordat punctajele mari pe criterii de vecinătate, sau afinități politice sau religioase. Dacă în finală s-ar fi aflat Cipru, Croația, Turcia și Armenia, atunci numărul voturilor ar fi fost și mai. S-au înregistrat și 7 situații în care puncte multe s-au datorat emigranților.

România a luat mai multe puncte în semifinală decât în finală !!!

În semifinala a II-a, România a ocupat locul 4 (din 19 participante) obținând 111 puncte. Din cele 21 de țări care puteau să ne voteze în semifinală, ne-au votat 17. În schimb, în finală, din 42 de jurii care s-au pronunțat, doar 14 au dat puncte pentru România, totalul fiind de 77. În mod logic… citeste tot pe Cotidianul.ro

 

Share