EUROVISION Azerbaidjan castiga. Romania pe locul 17

Share

Romania a terminat pe loc identic celui de intrare in finala

Flag of Azərbaycan RespublikasıAzerbaijan a castigat Eurovision! Aceasta este o noutate, mai ales ca Ell & Nikki – Running Scared nu m-aimpresionat, ca originalitate. Aceasta melodie seamana cu un intreg curent muzical, al carui varf foarte vizibil in acest moment in Occident este Coldplay.

Notez si faptul ca, chiar daca esti emotionat ca ai castigat, nu ai voie sa scapi caii si sa canti, cand esti sarbatorit de toata Europa, ca o zana si un zan slut, care si-a pierdut gulerul de siguranta cu acordajele pe podium.

Adevaratul subiect important insa pentru noi este locul jalnic ocupat de Romania anul acesta, mult sub valoarea melodiei si interpretarii, pe locul 17, identic celui de intrare in show-ul din finala.

Acum pot sa spun: David Bryan nu a fost, in aceasta seara, in cea mai buna forma vocala si nu a transmis foarte mult, dar votul pe prietenii, combinat cu faptul ca nu am primit puncte putine, dar dese, de la multe dintre statele votante, ne-a dus pe o pozitie nemeritata.

foto: a1

Pe de alta parte, cred ca anul acesta promovarea Hotel FM, cu melodia “Change”, in viitoarele tari votante, a fost foarte slaba.

Este de notat de exemplu faptul ca Marea Britanie, tara lui David Bryan, nu a votat deloc, nici un punct macar, pentru Romania, cu toate ca in ultimele zile BBC, paradoxal, devenise agasant de-a dreptul cu intervievarea continua a celor de la Hotel FM si in special a conationalului lor, David Bryan.

Foarte ciudat este ca Romania se pare ca a terminat pe locul al patrulea in semifinala. In semifinala a grea, a doua, deci clasarea din finala e cu atat mai ciudata. Oare dincolo de ceea ce stim noi ce s-a mai intamplat, de joi pana sambata?

Unde esti tu, Bocanet…

Un alt punct slab a fost coregrafia extrem de sumara care a ilustrat prezenta Hotel FM pe scena. Remarcam, in timpul finalei, similitudinea dintre simplitatea prezentei in show a Annei Rossinelli din Elvetia si a trupei Hotel FM din Romania. Cam tot pe-acolo ne aflam in clasamentul final, nu-i asa?

Dar noi aveam o melodie de alta factura, mult mai miscata, care se preta la o coregrafie mai darnica, la mai mult dinamism scenic. Cele doua fete cu trompetele au fost costumate in negru, de parca nu era destul fundal blank negru in spate, ca pentru a se vedea cat mai putin.

Dar problema in aceasta coregrafie a fost ca nu s-a vazut nici un fel de gandire, pentru un aranjament scenic, de parca oamenii cu astfel de idei, care ar trebui sa lucreze in TVR, au fost concediati sau trimisi in concediu.

Unde sunt vremurile cand Alexandru Bocanet facea legea si era standard valoric pentru televiziunea publica din Romania? Sau mai bine zis: a fost vreodata Bocanet standard pentru acesti oameni?

Cei din TVR se comporta parca ar fi strungari in promovare si frezori in coregrafie.

Vinovata: Marina Almasan

Iar daca este cineva care trebuie sa plateasca pentru asta, atunci aceea se numeste Marina Almasan. O organizare foarte proasta, care nu a facut decat sa o repete pe cea de anul trecut.

Dar anul trecut am fost reprezentati de o melodie de cu totul alta factura si de doi insi cu un alt mod de exprimare scenica, care nu mai avea nevoie de coregrafie suplimentara prea multa.

A fost trouvaille-ul cu cele doua piane, care a impresionat si a propulsat sus Romania, dimpreuna cu vocea extraordinara a Paulei Seling. Iar ideea cu pianele a fost a sotului Paulei, nu a TVR, iar banutii… chiar suntem curiosi sa aflam vreodata oficial exercitiul financiar, pe surse de finantare, al organizarii de anul trecut, pentru Oslo.

Tratamente diferentiate

Anul acesta mi-a facut impresia ca trupa Hotel FM nu a avut parte de acelasi tratament ca Paula & Ovi. Ei nu au fost laudati de Marina Almasan, cum a facut anul trecut aceasta cu concurentii nostri din 2010, de parca erau dumnezei intrupati.

Pe de alta parte, in tara a izbucnit scandalul emisiunii de publicitate electorala facuta cu ministerul Elenei Udrea, care probabil cantareste mai greu, in situatia Marinei Almasan in TVR, decat rezultatul pe care l-a obtinut ea la Dusseldorf.

M-am stapanit pana acum, dar cred ca initiativa legislativa a sotului Marinei, Victor Socaciu, cea cu dublarea filmelor, este si menita sa estompeze, printr-un scandal scontat, scandalul comisioanelor luate de sotia lui.

Si, in ultimul rand, dar nu si in cel din urma: eu cred ca, daca Marina Almasan este criticabila, trupei Hotel FM trebuie sa-i multumim pentru evolutie si sa-i felicitam, pentru ca imaginea lor si prezenta lor in Germania a fost una reconfortanta, placuta si ne-a facut cinste.

Share