Arin Stanescu: Salariatii “Cotidianul” pot primi trei sau patru salarii compensatorii

Share

In urma cu cateva minute, am realizat un interviu cu reputatul avocat roman specialist in insolventa Arin Stanescu, practician coordonator in cadrul RVA Insolvency Specialists SPRL. Acesta mi-a declarat ca exista doua modalitati prin care salariatii de la “Cotidianul”, care vor ramane pe drumuri in urma inchiderii prestigiosului ziar, pot primi salarii compensatorii.

Prima – in baza Contractului Colectiv de Munca la nivelul Ramurii Mass-Media, asa avand dreptul la patru salarii compensatorii. A doua, daca societatea Poligraf SRL nu are bani sa dea salarii compensatorii, dintr-un fond de garantare, constituit pentru astfel de situatii, asa putand sa primeasca trei salarii compensatorii.

Pe de alta parte, Arin Stanescu mi-a explicat ca vinderea marcii “Cotidianul” nu o mai poate face, daca s-a deschis procedura de insolventa, patronul Sorin Ovidiu Vantu, ci lichidatorul judiciar.

Ceea ce inseamna ca Mihnea Vasiliu a bagat din burta, la harneala, atunci cand a spus ca ziarul se inchide pana se gaseste un investitor. Vantu si oamenii sai, daca s-au inceput procedurile de insolventa, nu mai au caderea, ca detinatori ai brandului “Cotidianul”, sa-l vanda.

Interviu cu avocatul Arin Stanescu

StareaPresei.ro: Ce se va intampla acum cu societatea care editeaza “Cotidianul” si care se numeste Poligraf SRL?
Arin Stanescu: Exact nu stiu ce s-a intamplat, dar trebuie sa se deschida procedura [de insolventa]. Daca s-a deschis procedura judiciara, fie este vorba despre reorganizare judiciara, fie despre faliment.

StareaPresei.ro: Ceea ce ma intereseaza foarte mult este ce se intampla cu salariatii. Exista un contract colectiv de munca in mass-media. In cazul in care societatea intra in insolventa, termenii acestui contract raman in vigoare?
Arin Stanescu: Da, raman in vigoare.

StareaPresei.ro: Conform acestui contract, orice salariat disponibilizat are dreptul la patru salarii compensatorii. Lucurile raman asa.
Arin Stanescu: Da, iar daca societatea nu are bani ca sa plateasca [aceste salarii compensatorii], atunci trei salarii minime pe economie sunt platite de fond, conform Legii 214, care se refera la infiintarea Fondului de garantare a salariilor catre societatile intrate in insolventa.

StareaPresei.ro: Societatea Poligraf poate fi vanduta mai departe?
Arin Stanescu: Ce sa mai vinzi? Daca intra in insolventa, intra in insolventa!

StareaPresei.ro: In ce conditii poate fi vanduta marca “Cotidianul”?
Arin Stanescu: Marca poate fi vanduta de catre administratorul judiciar, de catre lichidator.

StareaPresei.ro: Poate fi vanduta de catre patron, ori de catre administratorul judiciar?
Arin Stanescu: Poate fi vanduta de catre administratorul judiciar, chiar daca societatea este in insolventa.

Share