Ana Birchall a reuşit să enerveze serviciile secrete americane

Share

Dumnezeu ştie ce se întâmplă între poznaşa Ana Birchall şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bruxelles, Gordon Sondland. Sau poate ştie NSC, ce tot vorbim…

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Legăturile lui Gordon Sondland, ambasadorul SUA pe lângă UE, cu Ana Birchall, fostul ministru al Justiției, și încercările acestuia de a-i aranja o întâlnire la Casa Albă au provocat îngrijorare în rândul Consiliul Național de Securitate al SUA (NSC), scrie publicația The Daily Beast, citând surse din administrația Trump.

Gordon Sondland este unul dintre personajele importante din scandalul UkraineGate. O fostă consilieră de la Casa Albă pe probleme de politică externă a declarat în cadrul procedurii de impeachment că invitațiile făcute de Gordon la Casa Albă erau ”foarte neobișnuite și nu erau comunicate altora, culminând cu situația în care oficiali români au sosit la Casa Albă fără inivitație prealabilă, fiind invocat numele lui Sondland”, potrivit The New York Times. Fosta directoare pentru afaceri europene și legate de Rusia la Casa Albă a mai spus că a transmis aceste îngrijorări unor reprezentanți ai serviciilor secrete.
The Daily Beast arată că oficialul român invitat de Sondland la Casa Albă este Ana Birchall, fost vicepremier și ministru al Justiției în guvernul Dăncilă.

Oficialii din Consiliul Național de Securitate al SUA sunt îngrijorați din cauza faptului că Sodland a avut întâlniri cu oficialii români fără a conculta NSC. ”Relația sa tot mai apropiată cu unul dintre acești oficiali, fostul ministru Ana Birchall, a generat preocupări semnificative în NSC”, scrie The Daily Beast, citând surse din instituție.

Mai mult, ambasadorul american ar fi încercat să îi aranjeze lui Birchall o întâlnire și o oportunitate foto cu John Bolton, când acesta ocupa postul de Consilier pentru securitate națională al președintelui Donald Trump. Birchall a apărut la Casa Albă pentru acea întâlnire fără a exista însă o întâlnire fixată, potrivit The Daily Beast, care citează trei surse familiare cu evenimentul.

Îngrijorările membrilor NSC sunt cauzate atât de comportamentul ambasadorului Sondland, cât și de trecutul lui Birchall, descrisă de aceștia pentru Daily Beast drept un suporter al politicilor anti-justiție ale lui Liviu Dragnea, liderul condamnat pentru corupție al PSD. The Daily Beast notează că oficialii americani au observat schimbarea radicală de agendă a lui Birchall după ce a devenit ministru al Justiției, când a început să se opună agendei anti-justiție a lui Dragnea și a PSD.

Ana Birchall a respins categoric pentru The Daily Beast acuzațiile că ar fi mers la Casa Albă fără o programare. ”Alegația este falsă. Feedback-ul pe care l-am primit mereu a fost că sunt un partener de încredere, respectat și credibil”, a declarat ea.

The Daily Beast notează că Gordon Sondland a laăudat-o în repetate rânduri pe Ana Birchall și a găzduit-o în mai multe întâlniri cu înalți oficiali americani atât în Europa, cât și în Ucraina. Birchall a participat la ceremonia de 4 Iulie din Bruxelles organizată de Sondland, la o cină din aprilie la care au luat parte secretarul Comerțului, Wilbur Ross, și secretarul Energiei, Rick Perry. De asemenea, Birchall a apărut alături de Sondland la ceremonia de inaugurare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Share