home CORUPTIE, POLITICA GRECO, replică la Predoiu: Secţia Specială trebuie abandonată!

GRECO, replică la Predoiu: Secţia Specială trebuie abandonată!

Share

GRECO nu si-a schimbat pozitia privind solicitarea ca Sectia Speciala sa fie desfiintata si va monitoriza implementarea recomandarii facute, arata institutia.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

Aceasta dupa ce noul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca desfiintarea SS nu este atat de simpla si ca e nevoie de o mai larga consultare in sistem si, totodata, de consens politic.

De altfel, anuntul ca Guvernul nu va desfiinta SS prin OUG sau prin asumarea raspunderii parlamentare a fost asumat de premierul Ludovic Orban, ministrul Justitiei a dat doar cateva explicatii.

Anuntul ministrului liberal al Justitiei a primit imediat un raspuns chiar de la DNA, Parchetul General, DIICOT. In total 101 parchete si instante se pronunta fara echivoc pentru renuntarea la Sectia Speciala.

Am intrebat GRECO daca, in contextul ultimelor schimbari de la Bucuresti, inclusiv declaratiile facute de Catalin Predoiu in conferinta de presa de joi, institutia si-a mai nuantat pozitia.

“Pozitia GRECO nu s-a schimbat. Asteptam in continuare implementarea recomandarilor noastre, pana la termenul-limita, care este 30 iunie 2020.

GRECO isi mentine convingerea ca “crearea unei noi Sectii speciale pentru investigarea infractiunilor din Justitie trebuie sa fie abandonata”.

Aceasta este si ramane una dintre recomandarile facute in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34)”, se arata in raspuns.

In raportul din luna iulie, GRECO a insistat, pe un ton nenegociabil, ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, condusa de Adina Florea, sa fie desfiintata.

Aceasta solicitare apare expres si este argumentata pe larg in raportul care monitorizeaza felul in care au fost urmate de autoritatile romane recomandarile din Raportul Ad hoc (Regula 34)”.

GRECO transmite, in concluziile raportului, ca este in mod deosebit preocupat de faptul ca recomandarea de a fi abandonata crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a fost complet ignorata.

GRECO reaminteste ca aceasta sectie a fost vazuta ca o anomalie, care ar putea duce la conflicte de jurisdictie.

Intr-un interviu acodart Ziare.com la Strasbourg, Gianluca Esposito, secretarul executiv al GRECO, a fost transant: institutia nu va renunta la cererea ca autoritatile de la Bucuresti sa desfiinteze Sectia Speciala, iar recomandarile nu sunt optionale, ci obligatorii si se poate ajunge chiar la sanctiuni.

Acesta spunea atunci ca e incurajat de raspunsul ministrului roman al Justitiei. Intre timp, Guvernul PSD a fost demis, iar ministrul Ana Birchall a fost inlocuit cu liberalul Catalin Predoiu.

Citeşte şi
Mesaj foarte dur, suburban, al lui Mircea Badea, la adresa pesedistilor care il sustineau pana
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a amenintat ca va pleca din
Conducerea PNL ar fi batut deja in cuie decizia sa provoace alegeri anticipate, acestea urmand
Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a fost invitat de onoare la o petrecere organizata
Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat CCR in legatura cu faptul ca DNA ar trebui
Instanta Suprema judeca marti recursul in casatie si contestatia in anulare depuse de fostul lider
Colonelul Cătălin Sindile, adjunct al comandantului Jandarmeriei, Cătălin Cucos, in timpul represiunii salbatice din 10
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, este printre foarte putinii ministri care si-au facut public numarul, aşa
Nu-mi place Nicuşor Dan, dar nu-mi dau seama de ce anume. Există o componentă instinctivă
Fostul secretar general al PSD Mihai Fifor, supranumit Ali Comicul pentru declaraţiile sale neverosimile, a
Share