Aleksei Navalnîi dă în judecată colonia penală unde e deţinut

Share

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, care de câteva săptămâni denunţă condiţiile mai dure din închisoare, a declarat că dă în judecată colonia penală în care este închis, pentru că nu i s-au oferit cizme de iarnă, deşi este frig şi a nins.

”Depun o plângere împotriva coloniei penale, cerând să-mi pună la dispoziţie cizme de iarnă”, a scris el, într-un mesaj trimis avocaţilor săi, postat pe reţelele sale sociale, relatează AFP, via News.ro.

Potrivit lui Aleksei Navalnîi, închis la 200 de kilometri de Moscova, această privare ”este un exemplu excelent de înşelăciune şi complexitate a sistemului de presiune” din închisorile ruseşti.

”Dacă nu îţi dau cizme de iarnă, înseamnă că nu ieşi la plimbare (şi suferi din această cauză) sau ieşi la plimbare şi te îmbolnăveşti (ceea ce mi s-a întâmplat)”, a adăugat opozantul.

El a mai spus că este absolut nerecomandat ca deţinuţii să se îmbolnăvească în colonia lui, deoarece apa caldă este limitată la trei căni pe zi, iar acest lucru ar însemna să ceară administraţiei penitenciarului medicamente şi alte servicii.

”Când simte că are un avantaj suplimentar, administraţia începe să îţi impună să faci anumite lucruri şi să-ţi ceară să faci concesii”, a mai spus Navalnîi.

”Cizmele stupide de iarnă mă fac vulnerabil”, a subliniat el.

De asemenea, el i-a criticat pe unii dintre susţinătorii săi, care îi scriu şi vorbesc în scrisorile lor despre depresie şi întuneric.

”Vorbiţi serios? Haideţi, adunaţi-vă. Dacă sunteţi în viaţă, sănătoşi şi liberi, nimic nu este atât de rău. Beţi un latte cu dovleac şi faceţi ceva să aduceţi libertate în Rusia”, a îndemnat opozantul rus.

Aleksei Navalnîi a fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea în ţară, după ce a fost otrăvit, otrăvire pe care o atribuie Kremlinului.

În martie anul trecut, el a fost condamnat la nouă ani de închisoare în regim sever, pentru acuzaţii de fraudă, pe care le consideră fictive.

În octombrie, el a anunţat că se confruntă cu noi acuzaţii, care i-ar putea aduce 30 de ani de închisoare.

Share