Artem Zincenko, spion GRU, s-a predat Estoniei

Share

Artem Zincenko este primul agent al serviciilor secrete militare rusești, arestat de Estonia, în anul 2017. El a cerut acum azil la Tallinn.

Zincenko a făcut obiectul unui schimb de agenți un an mai târziu, fiind predat Moscovei, pentru un cetățean estonian aflat în custodia Rusiei.

El a cerut acum azil chiar în țara NATO care l-a demascat și l-a închis pentru spionaj împotriva sa, scrie Yahoo News, într-un amplu articol dedicat acestui caz.

Dezertarea lui Zincenko nu a fost dezvăluită public de nici una dintre părți, până acum, în ceea ce este o lovitură lovitură umilitoare, nu doar pentru Kremlin, ci și pentru foștii săi șefi din GRU, așa cum mai este cunoscut fostul serviciu de informații militare sovietice.

La începutul lunii octombrie, guvernul estonian a acordat Yahoo News acces fără precedent la Zincenko.

Pe parcursul a patru ore, acesta și-a povestit viața, detaliind rolul său secundar în jocul din umbră, în mare parte nevăzut, dintre spionajul rusesc și eforturile occidentale de a-l contracara.

Estonia, odată ocupată de sovietici, se află acum în prima linie a contracarării colectării de informații și a provocărilor rusești pe teritoriul NATO.

După cum a povestit Zincenko, decizia sa de a dezerta a fost motivată atât de brutalitatea Kremlinului, în țară și în străinătate, cât și de ceea ce el a considerat a fi umanitatea Estoniei față de el, un agent inamic.

Povestea sa este de asemene, o acuzație la adresa politicilor președintelui rus Vladimir Putin, un fost ofițer de caz al KGB al cărui aparat de spionaj a fost slăbit, pe fondul războiului său din Ucraina, potrivit serviciilor secrete britanice.

Cândva o agenție de spionaj extrem de secretă și eficientă, GRU a intrat în ultimul deceniu sub un control internațional sporit, din cauza unui val de operațiuni compromise sau eșuate.

Printre acestea, se numără în primul rând piratarea și scurgerea de e-mailuri ale Partidului Democrat, înainte de alegerile prezidențiale americane din anul 2016, și tentativa ratată de asasinat din anul 2018, asupra lui Serghei Skripal, un alt transfug din rândurile sale, în Salisbury, Anglia.

Share