Adrian Năstase: “Mi-a plăcut gluma cu ‘cel mai mare urs din Europa!’”

Share

E iureş în mafia braconajului, dacă s-a activat vânătorul frenetic Adrian Năstase, fost prim-ministru şi actual infractor condamnat.

Năstase ironizează scandalul iscat în jurul uciderii ursului Arthur. El susține că, nici pe departe, Arthur nu a fost „cel mai mare trofeu din Europa”.

„Arthur – cel mai mare trofeu din Europa. E o exagerare. Dacă am înțeles bine, blana ursului Arthur are 595 de puncte. Recordul în România a fost cel din 1983, un urs de 687,79 puncte. Și mai sunt vreo 10-12 trofee peste 600 de puncte (n.r.: probabil că Năstase nu ştie că presa a dezvăluit povestea ursului domestic Lache, împuşcat ca la şcoală de Ceauşescu).

Mi-a plăcut gluma cu ‘cel mai mare urs din Europa’. Recordurile în Europa au fost: Cehoslovacia – 367 pct, Bulgaria 375, Croația 448, Jugoslavia 582. Este vorba, într-adevăr, de un trofeu important dar discutăm doar de trofee din România, celelate nu prea există sau poate le-au împușcat în secolele trecute.

Dacă veți merge la Clubul de vânătoare din Paris, veți vedea, la intrare un urs imens, naturalizat. Când m-am uitat la etichetă, am văzut că fusese vânat în România, de un francez, prin anii ’70”, a afirmat Năstase, într-o postare de pe blogul său.

Năstase cataloghează drept isterie revolta românilor, în legătură cu uciderea ursului Arthur, și relatează o discuție pe subiectul vânării urșilor, pe care a avut-o cu un fost președinte al Franței.

„Isteria cu împușcarea ursului Arthur (nu putea să-l cheme Ion sau Nicu) a cuprins România și Europa și acoperă scandalul vaccinărilor. Am fost solicitat de diverse televiziuni să comentez dar am refuzat, știind că este inutil.

Brigitte Bardot sau ong-uri din țări care nu mai au urși, pentru că i-au împușcat pe toți, ne dau sfaturi despre cum să gestionăm populația de urși din România.

Prin 2003, la o întâlnire la Paris, cu președintele Chirac, acesta înainte de de a aborda temele politice, m-a întrebat de ce noi, în România , împușcăm urși. I-am răspuns că apreciem sfaturile de la prieteni dar se pare că noi știm să gestionăm populația de urși, având peste 6000 de urși (acum probabil s-a ajuns la aproximativ 10000), spre deosebire de Franța, unde ultimii doi urși tocmai fuseseră împușcați, din greșeală. I-am propus să relocăm un număr de urși în Franța. Mi-a spus că fermierii francezi ar fi nefericiți.

Nu știu cum a avut loc ‘extragerea’ lui Arthur, dacă s-au respectat regulile sau nu. Lucrurile se vor clarifica. Problema este că prin isteria declanșată de unele ong-uri ecologiste (mai ales din străînătate), vor apărea presiuni legislative interne ce vor determina efecte în lanț. Vânătoarea are că rezultat, atunci când este rațională, să păstreze un echilibru între populația de urși și arealul în care aceștia trăiesc. Acest areal însuma cam 2,8 milioane de hectare la nivelul anilor ’60. Pe această suprafață erau estimați 4050 de urși în 1968, Acum numărul lor este peste dublu în suprafețe despădurite masiv. De ce ne mirăm că în aceste condiții, ei coboară spre zona de dealuri. Sunt unele zone unde pagubele pe care le produc sunt serioase. În 1986, în Harghita erau 1155 de urși. Pagubele au însemnat 1200 ha pădure cojită, 798 bovine, 75 de cabaline ucise, 602 ovine 39 porcine. În ultimii ani, au fost atacați de urși și au murit între 15 și 20 de cetățeni români, anual. De-a lungul deceniilor, numărul de urși „extrași” a fost între 100-200.

Întrebarea este urșii trebuie ‘extrași’ după ce au atacat sau trebuie acționat preventiv mențînând o densitate controlată? Cei deștepți știu răspunsul. Idioții sau cei interesați vor fi, în continuare, fanatici.

Vânătoarea cu străini s-a făcut (inclusiv pe vremea lui Ceaușescu) pentru că românii, în rare cazuri, vor plăti 5000, 10000, 20000 de euro pentru a vană un urs sau un cerb. Sigur, urșii pot fi extrași GRATUIT după ce AU DEVENIT periculoși. De ce au nevoie ocoalele de vânătoare sau asociațiile de vânătoare de acești bani? Simplu, pentru a achiziționa hrană pentru animale și pentru a o duce pe munte. Vor merge oare ongistii să ducă hrană în pădure? Vor da Bruxelles-ul, Viena sau prințul Charles banii pentru cumpărarea hranei pentru ca urșii să nu coboare de pe munte? (n.r.: urşii coboară din munte, dle. premier, pentru că nu aţi avut grijă 30 de ani să nu le distrugeţi arealul, tăind abuziv pădurile) Nu prea cred. Va acorda guvernul Câțu subvenții pentru hrană urșilor și va plăti pentru pagube? Nu cred. Cred, de aceea, că tot noi trebuie să ne rezolvăm aceste probleme. Într-un mod înțelept”, a mai scris Năstase, conform AK24.

Share