Adevarul da cu virgula-ntre subiect si predicat

Share

Exista doua doctrine toxice care circula in acest moment prin presa romana.

Prima spune asa: “Hai, ca si tie ti se intampla sa faci asta cand nu esti atent sau cand esti obosit“. Raspunsul meu categoric este: nu, mie nu mi s-a intamplat niciodata si, chiar daca se intampla cuiva, lucru care este intr-adevar posibil, nu-i nici o problema, ca nu toti stiu gramatica la fel de bine, dar exista corectura care rezolva asta, ca de aceea e platita.

A doua doctrina este si mai perversa si spune asa: “Hai, ca nu e chiar asa de important, ce bagi in seama toate fleacurile…”. Este grav, pentru ca acela care este in staff-ul unui ziar si afirma asemenea lucruri e un pericol pentru sanatatea gramaticala a cititorilor respectivei publicatii.

Sanatatea gramatica a cititorilor de publicatii inseamna fix sanatatea gramaticala si, in parte, culturala a cremei unei natiuni, pentru ca aceia care citesc presa sunt indeobste (sau ar trebui sa fie) cei mai pregatiti dintre cetateni.

Daca un jurnalist aflat in staff-ul redactional al unei publicatii nu isi da seama de acest lucru, atunci este foarte grav. “Adevarul” zice despre sine ca este publicatie quality, da?

Si, da, e foarte important, nu e un fleac, ca la scoala, neicusorule, daca faceai o asemenea greseala, un profesor de limba romana care se respecta iti dadea nota patru. Unul ca acela pe care l-ai avut dumneata, faptuitorule al acestei greseli grave de gramatica, nu.

Probabil ca acest magistru ori nu a stiut gravitatea faptului in sine, ori ai fost asa de loaza, ca nu a avut cu cine sa se lupte.

Mai exista si o alta posibilitate: un responsabil de pagina grabit a scos din sapou apozitia “Izsak Balazs”, pentru ca sapoul sa se incadreze intr-un numar de semne dat, insa a uitat sa dea afara din textul rezultat si una dintre cele doua virgule, dinaintea sau de dupa apozitia mentionata.

Rezultatul? Vizibil cu ochiul liber – o gafa cat Casa Presei:

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, spune[…]

Pentru Ionel Dancu si pentru toate victimele ca el: recomand cu caldura, dupa scriere, urmarirea textului cu cerbicie pana in pagina si inclusiv pana la versiunea de Internet, pentru ca altfel te trezesti ca gafezi fara sa ai vreo vina.

Insist si voi insista mereu pe aceste lucruri simple, pentru ca ele definesc decaderea presei romane in ultimii 20 de ani si de ce acum 20 de ani adolescentii aduceau a oameni, iar acum de multe ori par a fi bestii iesite din capriciile lui Francisco y Goya.

Share