A murit Jiang Zemin, fost preşedinte al Chinei, liderul Bandei de la Shanghai

Share

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani, a anunţat presa de stat chineză.

Zemin a murit din cauza leucemiei şi de insuficienţă multiplă de organe, la Shanghai, la ora 12.13, a declarat agenţia oficială de presă Xinhua, citată de Reuters şi Agerpres.

Jiang Zemin şi-a condus ţara într-o eră de profunde tulburări, din 1989, până la începutul anilor 2000.

El a ajuns în fruntea Partidului Comunist Chinez (PCC) după reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, din Beijing, şi a fost alături de transformarea celei mai populate ţări din lume într-o putere mondială.

„Jiang Zemin a murit de leucemie şi insuficienţă multiplă de organe la Shanghai, la 12.13 (miercuri), 30 noiembrie 2022, la vârsta de 96 de ani”, a precizat Xinhua (China Nouă).

Când Jiang Zemin a fost numit oficial, în 1989, de fostul lider Deng Xiaoping, ca succesor al său, China era abia la începutul modernizării sale economice, notează și AFP.

Când Jiang a părăsit funcţia de preşedinte, în 2003, China devenise membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a câştigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008, şi era pe cale să devină o superputere.

Fost primar şi şef al PCC din Shanghai, Jiang Zemin a continuat, cu un cerc de lideri apropiaţi, numit “Banda de la Shanghai”, să exercite o influenţă puternică asupra vieţii politice chineze, chiar şi după pensionarea sa oficială, potrivit analiştilor.

Decesul său a survenit la puțin peste o lună după ce președintele Xi Jinping și-a asigurat un nou mandat la conducerea Chinei, în contextul unei consolidări fără precedent a puterii acestuia, de la Mao Ţe-Dun încoace.

Share