Cum îți înveți copilul să împartă jucăriile: 4 tehnici

Share

De multe ori, atunci când copilul refuză să împartă jucăriile cu cei din jur, părintii cred că repară lucrurile și îl vor dezvăța de acest obicei dacă îl obligă pe cel mic să își ofere lucrurile și jucăriile. Ei bine, acest obicei pare a fi total greșit, în opinia specialiștilor și tocmai din acest motiv ți-am pregătit astăzi câteva tehnici sănătoase care te vor ajuta.

Ce se întâmplă dacă forțezi copilul să își împartă jucăriile?

Încă de când sunt mici, copiii sunt încurajați de părinți sau bunici să socializeze pentru a se juca și pentru a descoperi lumea. La locurile de joacă și în parcuri, cei mici aduc cu ei și jucăriile preferate. Chiar și așa, de cele mai multe ori, acest lucru se poate transforma rapid într-o situație tensionată întrucât cei mici refuză să își împartă lucrurile.

Ei bine, în astfel de situații în care cei mici refuză să împartă jucăriile cu ceilalți copii, primul instinct care îi încearcă pe părinți este acela de a-l obliga pe cel mic să își împartă jucăriile forțat.

Numeroase studii efectuate în domeniu au arătat să anumite concepte precum împărțitul, dăruitul sau împrumutatul sunt mult mai complexe pentru a putea fi înțelese de copii în primii lor ani de viață. Aceștia nu au încă abilitățile necesare pentru a dezvolta și pentru a înțelege empatia, așadar faptul că nu vrea să își împartă jucăriile nu este un fenomen atipic.

În schimb, atunci când copilul nu vrea să împartă jucăriile cu cei din jur, specialiștii recomandă să îi lăsăm pe cei mici să ia ei deciziile în acest sens și să aleagă cu cine se joacă și ce jucării doresc să împartă cu cei din jur. În timp, cel mic va învăța despre răbdare și mai târziu va deveni adultul care poate face față mai bine situațiilor emoționale tensionate sau dificile.

Metode eficiente prin care îl înveți pe cel mic să își împartă jucăriile

  • Cumpără jucării la fel, precum lopățele sau greble pentru atunci când mergeți în parc.
  • Când un prieten vine în vizită, pune la vedere jucăriile din care ai mai multe feluri, precum cuburi de construit, puzzle, păpuși sau mașinuțe.
  • Înainte să ajungă prietenii lui în vizită, lasă-l să aleagă câteva jucării speciale pe care nu vrea să le împartă, precum ursulețul cu care doarme și ajută-l să le pună deoparte. Cu restul jucăriilor rămase asigura-te că cel mic știe că se pot juca cu ele toți copiii.
  • Găsește activități care sunt mai distractive în doi, precum pictatul unei cutii sau construirea unei figurine din plastic. În acest fel, copii se vor implica în aceleași activități distractive fără să fie nevoiți să împartă.

Jocuri, jucării și centre de activități pentru copii și bebeluși găsești pe Deajoaca.ro. Alege modele preferate de cei mici pe care să-i înveți să le împartă.

Share