A avut Vladimir Putin un atac cardiac? Ce știm, ce nu ştim

Share

Mai multe instituții de știri au relatat săptămâna aceasta un zvon că președintele rus Vladimir Putin a suferit un stop cardiac, prăbușindu-se în dormitorul prezidențial.

Rapoartele au adăugat că liderul rus, în vârstă de 71 de ani, a trebuit să fie resuscitat și dus la o unitate specială de terapie intensivă, după ce securitatea l-a auzit căzând pe podea.

A avut Vladimir Putin un atac cardiac?

Sănătatea lui Putin a fost un subiect de zvonuri ani de zile, secretul de la Kremlin lăsând speculațiile să scape. Interviurile și întâlnirile înregistrate cu alți lideri mondiali au fost adesea analizate, pentru a găsi indicii care sugerează dacă Putin ar putea fi bolnav sau bolnav în stadiu terminal.

Acest ultim raport a atras atenția jurnaliştilor din întreaga lume. Titlul revistei indiane Business Today spunea: „Președintele rus Vladimir Putin suferă un stop cardiac, se prăbușește în dormitor: Raport”. „Vladimir Putin a fost resuscitat, după ce a avut un stop cardiac, susține canalul Telegram”, a scris tabloidul britanic Daily Mirror. The New Statesman, o revistă de știri din Marea Britanie, a republicat un articol din iunie 2022, intitulat „Este Vladimir Putin mort?”

Cu toate acestea, informaţia a fost preluată de pe un canal de Telegram, care a fost legat de o serie de zvonuri neverificate și uneori extrem de neplauzibile, despre Putin.

Citeşte şi: Putin a fost resuscitat, după ce a avut probleme cardiace

General SVR, un canal de Telegram, a publicat mai multe ştiri despre sănătatea lui Putin și controlul său asupra puterii, inclusiv povestea despre stopul său cardiac.

Într-o postare din 23 octombrie 2023, se spunea că ofițerii l-au găsit pe președinte „convulsiv, arcuit, în timp ce zăcea pe podea, dând ochii peste cap” și „a fost mutat într-o cameră special echipată, din reședința sa, unde echipamentul medical necesar pentru resuscitare era deja instalat”.

General SVR a continuat spunând că, deși „starea președintelui s-a stabilizat și se află sub supraveghere medicală constantă”. Incidentul „a alarmat serios cercul apropiat al președintelui, în ciuda faptului că medicii curant au avertizat deja că Putin este foarte bolnav și este puțin probabil să trăiască până la sfârșitul toamnei”.

Citeşte şi: Vladimir Putin: Sarcina Rusiei e de a crea o lume nouă

Canalul de Telegram a spus în repetate rânduri că Putin folosește sosiile, pentru a-și îndeplini sarcinile oficiale, cu discuții despre un succesor în curs de aleger.

Alte afirmații fără evidență, pe care General SVR le-a difuzat, includ cum a căzut Putin pe scări și s-a murdărit, că s-a confruntat cu o tentativă de asasinat, la Moscova, și că urma să fie supus unei intervenții chirurgicale de urgență la colon, în decembrie 2022, conform Newsweek.

Cu toate acestea, informaţia, la fel ca și celelalte de pe General SVR, a fost prezentată fără surse sau alte dovezi care să-i sporească credibilitatea.

Probabilitatea ca Kremlinul să ofere informații detaliate despre starea de sănătate a lui Putin pare redusă, având în vedere secretomania, atitudinea față de criticii președintelui și efectele pe care le-ar avea dezvăluirea unor astfel de informații asupra diplomației internaționale.

Nu e neplauzibil

Deși un stop cardiac neașteptat nu este neplauzibil, liderul rus a apărut în public, în fața camerei, săptămâna trecută, aparent în stare bună de sănătate, prezidând o ședință a Consiliului de Securitate, la Moscova, și participând la un turneu de box, în orașul Urali Perm.

Putin, teoretic, ar putea fi bolnav, iar alte surse mai de încredere au susținut această speculație. Trei lideri ai serviciilor de informații au declarat pentru Newsweek în iulie 2022 că un raport clasificat al SUA spunea că Putin a fost supus unui tratament, în aprilie 2022, pentru cancer avansat.

În același an, The Moscow Times a citat o investigație a publicației ruse independente Proekt Media, care spunea că Putin a fost însoțit de medici, inclusiv de un chirurg de cancer tiroidian, în călătorii, la reședința sa din Soci, din 2016 până în 2019, și că medicii „s-ar putea să fi efectuat operație” asupra lui, în noiembrie 2016.

Presa de stat rusă l-a citat pe purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov, care a negat afirmația de stop cardiac. „Totul este în regulă cu el, acesta este o altă prostie, absolut”, a spus Peskov.

Share