Astăzi are loc ultima semifinală Melodifestivalen 2012. Transmisiunea live a acestui ultim spectacol se va face începând cu ora 21.00, din Arena Malmö.
Ca şi în celelalte trei semifinale, avem aceeaşi regulă: primii doi câştigători se vor califica direct în finală din 10 martie, care se va desfăşura în Arena Globen din Stockholm, iar interpreţii clasaţi pe locurile 4 şi 5 primesc biletul pentru Andra Chansen, spectacol care se va desfasura săptămâna viitoare în Nyköping.
De două ori câştigătoare a acestui concurs, Charlotte Perrelli evoluează în această semifinală, alături de Danny Saucedo, care s-a clasat pe locul doi la ediţia de anul trecut a acestui concurs. Bazându-ne pe secvenţele video de un minut, preluate de la repetiţia de joi a concurenţilor, vom face o analiză a melodiilor care evoluează în această cursă.
1. Charlotte Perrelli – The Girl (compozitori: Fredrik Kempe, Alexander Johnson)
Fosta câştigătoare a concursului Eurovision, ediţia 1999, revine în concurs cu „The Girl”, o melodie cu un sound clubbing, atinsă şi aceasta de sindromul ABBA, despre care artista spune că este chiar mai puternică decât celelalte melodii cu care s-a înscris în competiţie – Take me to your heaven și Hero.
Show-ul pe care solista îl va pune în scenă va fi unul impresionant, în care casa de discuri a acesteia a investit aproximativ 113.000 de euro, fiind inspirat din prestaţia lui Beyonce de la Billboard Awards 2011.
Charlotte va evolua pe scenă alături de alte şase dansatoare şi va folosi un ecran mare, pe care se va proiecta întreg numarul ei de dans.
2. OPA! – Allting blir bra igen (compozitor: Michael Sideridis)
O melodie inspirată din folclorul grec, cu un text în suedeză şi deloc adaptată la cerinţele Melodifestivalen. Din punct de vedere valoric, ar trebui să se claseze în coada clasamentului, dar cine ştie cum ne vor mai surprinde suedezii de astă dată şi poate băieţii vor prinde un loc chiar în Andra Chansen.
3. Dynazty – Land of Broken Dreams (compozitori: Thomas G:son, Thomas „Plec” Johansson)
O altă melodie semnată Thomas G:son, o altă melodie rock, a doua din concursul de anul acesta, care nu iese cu nimic în evidenţă. Totul se petrece aşa cum v-aţi obişnuit deja: întreaga trupă este pe scenă, toboşarul stă pe un podium, iar solistul se chinuie să scoată nişte note care ne zgârie pe creier. Totuşi, cred că au o şansă de a se califica direct în finală.
4. Lotta Engberg and Christer Sjögren – Do not Let Me Down (compozitori: Lasse Holm, Lars „Dille” Diedricson)
Trebuie să mărturisesc că anul acesta Melodifestivalen este mai slab ca niciodată și am început să îmi pierd tot interesul pe care îl aveam pentru acest concurs, din cauza melodiilor extrem de slăbuţe.
Din punctul meu de vedere, întreaga competiţie Eurovision se află la răscruce de drumuri în acest moment şi, dacă va continua să scoată pe bandă rulantă câştigători precum Satellite sau Running scared, curând o să dispară.
Melodia de faţă, interpretată în duet de doi veterani MF şi doi dintre cei mai iubiţi artişti ai Suediei, este destul de simpatică, însă genul acesta de melodii este nelipsit la fiecare ediţie Melodifestivalen.
5. Hanna Lindblad – Goosebumps (compozitori: Hanna Lindblad, Linda Sundblad, Tony Nilsson)
Un cântec destul de banal, inspirat din muzica anilor ’80, prezentat într-un mod foarte colorat de o absolventă a Academiei de Ballet din Götheborg, pe care probabil că nu îl vom mai auzi decât în această seară și atât.
6. Alex Algmark – Kyss mig (compozitor: Shoulder Algmark, Mattias Frändå, Jonathan Magnussen)
Părerea mea este că acesta este cel mai penibil număr din această semifinală, nu înțeleg nimic din ce vrea să transmită acest tânăr, care evoluează pentru prima dată pe scena Melodifestivalen și care nu merită mai mult decât locul 8.