Bancile din Romania, inainte de al doilea val al crizei

Share

O simpla trecere in revista a ultimelor stiri bancare poate edifica pe oricine asupra situatiei in care se afla, in acest moment, sistemul bancar romanesc, in concordanta cu ceea ce se intampla pe plan mondial.

La fiecare stire despre bancile din Romania si sistemul bancar romanesc, se poate contrapune o alta la fel de alarmanta de pe mapamond.

BCR si-a revizuit in scadere planul de extindere, mizand pe numai 35 de noi unitati in acest an. Banca Comerciala Romana planuieste sa deschida, in acest an, 35 de noi unitati, comparativ cu 50 de unitati, cat estima anterior, a declarat luni vicepresedintele responsabil pentru divizia de retail a bancii, Martin Skopek.

In acest timp, daca la nivel global numarul de actiuni bancare de pe piete ramane constant si ne aflam in a treia luna consecutiva de castiguri, in Europa sunt pierderi, arata Reuters, dupa recentele temeri aparute privind nivelul castigurilor institutiilor bancare.

Castigurile bancilor pot fi legate direct de segmentul creditelor. Iata, revenim la BCR, unde creditele noi acordate pe subsegmentul de retail au scazut, in primul trimestru, cu 60%. Problemele bancilor sunt mari si extrem de importante.

New York Times anunta prima preluare a unei banci britanice, Ruffler Bank, de catre o institutie nebancara cu capital privat, Anacap Financial Partners.

In opinia noastra, caderea sistemului bancar va continua, ca si a celui romanesc. Declaratiile de saptamana trecuta ale guvernatorului BNR Mugur Isarescu sunt mai curand, credem noi, o gura de oxigen data cianoticului aflat intr-o situatie clinica dificila.

Cuvantul-cheie care defineste existenta posibilitatilor de iesire din criza a sistemului bancar este: tranzactii, tranzactii si iar tranzactii, pentru a exista lichiditati. Indiferent daca este vorba de furnica (constituirea de noi depozite de la populatie) sau de greiere (adica despre activitatea de creditare), ca sa ne raportam la o reclama relativ-recenta a Tiriac-Bank.

Ori, aici avem o mare problema: criza, arata NewsIn via Money Channel, a redus cu pana la 30% preturile locuintelor de vacanta, dar chiar si cu aceasta ieftinire tot nu exista cumparatori, asa cum ne asteptam si cum am si spus ca se va intampla.

Componenta de blocaj data de sectorul imobiliar va continua sa ramana in stand-by in continuare, pur si simplu pentru ca preturile inca nu au scazut pana la cotatia naturala a metrului patrat de spatiu locativ. Iar aceasta oriunde pe mapamond, in lumea de tip occidental.

Iata de exemplu ce se intampla in Noua Zeelanda, unde pretul caselor se afla in scadere pentru a zecea luna consecutiv, pe un trend descendent anual de 9,2%. Si in Scotia preturile caselor continua sa scada.

Bula imobiliara globala se dezumfla. In Sydney avem o cadere asemanatoare, la fel de dramatica: 7,3%. In Anglia, de exemplu, caderea pretului caselor are efecte perverse foarte puternice, ducand la exodul a peste 100.000 de oraseni tineri in mediul rural. Una peste alta, in Anglia pretul caselor a revenit acum la nivelul din anul 2006, arata Financial Times pe 8 mai.

In aceasta maniera, putem sa ne continuam traseul acesta romanesc-transnational si transpiete inca multe caractere-cu-spatii. Credem ca partea cea mai rea a crizei de-abia se apropie.

Share