GAFĂ Ponta ar fi autorizat o operaţiune neautorizată a României

Share

Întrebat de un jurnalist din ce ţară a fost preluat sirianul Omar Hayssam, Traian Băsescu a declarat ieri:
“Aici e cheia… Cum să vă spun, când România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altui stat? Nu vă pot confirma şi nici infirma nimic”

Aşadar, după ce ieri Traian Băsescu l-a trimis în derizoriu pe Victor Ponta fără să-i rostească măcar numele, explicând că, pentru aducerea lui Hayssam, cetăţean român, sub jurisdicţie românească, România a efectuat o operaţiune neautorizată pe teritoriul altei ţări, despre care nu poate da detalii, azi Ponta a plusat, dorind să demonstreze electoratului USL că el e masculul alfa şi a reuşit doar să gafeze îngrozitor:

Operaţiunea de aducere în ţară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată şi aprobată de Guvern. Toate operaţiunile la care au participat reprezentanţi ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că preşedintele a vrut să spună că nu a fost autorizaţie din partea unui stat străin. (n.n.: Ay, Maria! Ce să autorizeze statul străin, Ponta? O operaţiune neautorizată de el pe teritoriul său?)

Eu nu pot păcăli că nu ştiu de unde şi cu ce a fost adus Hayssam. Dacă vreţi filme politice proaste care să vă insulte inteligenţa, eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo care salvează oameni din cine ştie ce loc

Carevasăzică, Ponta ne-a spus ce lucruri nu poate el să facă. Cum s-ar spune, în timp ce Băsescu vă minte cu operaţiuni speciale, făcute de de-alde Rambo şi astea, eu vă spun că noi, nişte băieţi la sacou şi cravată, stătuţi în aer condiţionat, l-am extras de pe teritoriul acelui stat pe Omar Hayssam. Dar nu pot să vă spun de unde!

Măi, tată, măi! Victor Ponta are habar ce înseamnă o operațiune neautorizată a unui stat, de extragere a unui cetățean al său condamnat pentru terorism, pe teritoriul altui stat? Are reprezentarea celor pe care le poate afirma şi celor pe care nu le poate afirma într-o asemenea situație, implicând România?

Să recapitulăm: preşedintele unui stat anunţă că, printr-o operaţiune neautorizată, l-a extras pe cel mai mare terorist al acelui stat dintr-un alt stat. Aceasta înseamnă poate că o mână de inşi din forţele speciale, faţă de care Rambo al lui Ponta este o dulce poezie, au intrat în statul respectiv, l-au găsit pe urmărit, l-au imobilizat, apoi au ieşit cu el de acolo, aducându-l pachet, viu şi nevătămat, în România.

De regulă, după o asemenea operaţiune, pe diferite canale, statul extractor contactează statul ce a suferit extracţia şi informează. Laşi loc de bună ziua, într-o zi Idi Amin pleacă de la putere, serviciile rămân şi tu trebuie să cooperezi cu acestea, există relaţii diplomatice, nu trânteşti uşa în urma ta.

În atari condiţii, dacă premierul vine şi spune că a autorizat, ca boul bălţii în vârful porţii, ceea ce nu e autorizat, trebuie să-şi dea demisia pentru incompetenţă. El pune statul respectiv într-o situaţie dificilă pentru canalele diplomatice şi de servicii secrete.

În acest caz, e aproape sigur că Hayssam a fost extras dintr-un stat arab, populat cu destui foşti studenţi în România, buni cunoscători ai limbii române, oameni foarte bine pregătiţi, prieteni ai României.

Una dintre marile virtuţi ale ţării noastre în relaţia cu Estul şi cu Vestul este exact faptul că, în multe situaţii delicate, poate juca rol de interfaţă cu state arabe exact din acest motiv: avem mulţi prieteni acolo.

Deci, încă odată: Ponta ştie ce spune când gura lui vorbeşte fără mintea din creierul din cap? Cineva poate să spună însă: bine, poate că a făcut-o ca să compromită România, ca partener strategic al SUA. Eronat.

În primul rând, SUA, Rusia, China şi în general orice stat din lume procedează, în domeniile diplomaţiei şi serviciilor secrete, cam la fel, respectând aceleaşi reguli globale, bazate pe tratate interţări.

Când constată la un alt stat o astfel de sifonare impardonabilă, înţelege ori că autorul gafei este un incompetent patent, ori că statul respectiv este sau devine greu credibil.

Să ne explicăm raţionamentul. Negocierile cu Siria pentru extrădarea lui Hayssam Omar au avut loc cu aliatul strategic al Rusiei în estul Mediteranei, Bashar al-Assad. Situaţia este foarte complicată şi tensionată acolo.

Dacă Hayssam a fost extras, să zicem, din Siria (ori poate dintr-un alt stat arab), indiferent unde se afla în acest stat (oricare ar fi el), gafa lui Victoraş pune România într-o situaţie dificilă, în relaţiile şi aşa complicate cu regimul sirian (sau cu puterea din orice alt stat din care a fost extras Hayssam).

Credem noi că aliatul şi principalul susţinător al Regimului Assad (ori al oricărui alt regim de acelaşi tip – pentru că, dacă Hayssam se afla într-un stat apropiat de SUA, ar fi fost predat oficial, nu era nevoie de o operaţiune de extragere), Rusia, se bucură de punerea protejatului său de către Ponta (indiferent care este acest stat) într-o situaţie de inferioritate, prin asumarea de către guvernul român a unei operaţiuni neautorizate?

Domnule Ponta, cum să vă spunem, sunteţi… un exemplar tipic rasei umane. Minunat. Sperăm irepetabil.

Share