„Ospătarul lui Putin” Evgheni Prigorin, un puşcăriaş reşapat de regimul silovikilor, e omul-cheie al acestei poveşti. „Ferma de troli“ a regimului lui Vladimir Putin a început cu promovarea „valorilor patriotice“.
Twitter închide sute de conturi legate de troli ai Rusiei
Apoi, şi-a arătat puterea de a influenţa oamenii în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din SUA în noiembrie 2016. Cu 2,2 milioane de dolari şi 100 de persoane, Kremlinul a reuşit să capteze atenţia a 70 de milioane de internauţi americani.
A favorizat alegerea lui Donald Trump în detrimentul lui Hillary Clinton la Casa Albă. Mijloacele acestei campanii au fost chiar instrumentele de comunicare pe Internet create în SUA. De asemenea. activişti locali atraşi în ruleta rusească fără a-şi da seama, arată o investigaţie RBC, citată de Adevărul.
Vladimir Putin şi forfota din Savuşkina 55, Sankt Petersburg
Forfota din clădirea de trei etaje de pe strada Savuşkina 55 din Sankt Petersburg a început acum patru ani. Omul de afaceri Evgheni Prigojin, numit de presa rusă „ospătarul lui Putin“, a angajat 100 de oameni.
I-a instalat aici pentru a încuraja „valorile patriotice“ ale ţării. Aceşti oameni au devenit omniprezenţi pe platformele de bloguri. Pe reţelele sociale. În spaţiile de comentarii ale publicaţiilor online, apărând puterea şi criticând opoziţia din Rusia.
Primul experiment asemănător avusese loc în România, în finalul anului 1996. Mai ţineţi minte Scandalul Telefoanelor Negre? Nişte oameni, din fostul ICECHIM, în dosul redacţiei Radio Contact. Năimiţi de Miron Mitrea. Îi sunau pe români, încercând să le influenţeze intenţia de vot.
Ferma de troli şi paranoia lui Vladimir Putin
Trebuie să fii paranoic ca s-ţi propui să influenţezi modul în care gândesc oameni de zeci sau sute de ţări. Ptuin şi acoliţii lui au crezut în nebunia asta şi au pus-o în practică. În scurt timp, „ferma de troli“ din Sankt Petersburg s-a transformat într-o „fermă de media“.
Site-uri de ştiri alimentate de 800 – 900 de angajaţi, accesate lunar de aproximativ 50 de milioane de cititori. Presa occidentală a atras atenţia asupra acestei practici. Nimeni nu i-a anticipat trecerea graniţelor Rusiei, care nu s-a lăsat aşteptată.
Avem reprezentanţe ale fermei de troli şi în România. Dar cel mai elocvent exemplu al momentului îl reprezintă ultimul scrutin prezidenţial din SUA. Doi jurnalişti RBC au vorbit cu foşti angajaţi de pe Savuşkina 55.
Peste 1.000 de unităţi de conţinut săptămânal
Conform datelor intrate în posesia RBC, „departamentul american“ a postat şi distribuit peste o mie de unităţi de conţinut pe săptămână. Acestea au ajuns la 15 milioane de internauţi din SUA în perioada cu cea mai mică audienţă (august 2016). Apoi până la 70 de milioane în perioada de vârf (octombrie 2016).
Audienţa a provenit în mare parte de pe cele 120 de conturi şi grupuri deschise pe reţelele sociale, mai ales pe Facebook. Unele dintre ele, precum Being Patriot şi BlackMattersUS, fiind foarte urmărite. Americanii au fost aduşi în aceste spaţii online prin exploatarea tendinţelor şi tratarea unor teme de interes.
Rasismul, migraţia, situaţia persoanelor LGTB, problema armelor. Aceste teme nu au fost abordate în sensul de a face campanie directă unui candidat, în cazul dat Trump. Ci pentru a dezavantaja un candidat, şi anume Clinton.
Clinton, în vizorul trolilor lui Vladimir Putin
RBC notează că Hillary Clinton a fost mult mai menţionată în mesajele „trolilor“ ruşi decât Donald Trump, de regulă în sens negativ. De asemenea, „trolii“ ruşi au creat conturi fictive şi au iniţiat evenimente pe reţelele sociale.
Aceasta folosindu-se pentru desfăşurarea lor de aproximativ 100 de lideri şi activişti locali. Fără ca aceştia să fi ştiut în ce erau implicaţi cu adevărat. Cele mai active grupuri ale „fabricii de troli“ au fost BlackMattersUS şi Being Patriotic.
Care, potrivit unor rapoarte interne de pe Savuşkina 55, au organizat aproximativ 40 de mintinguri. De exemplu, în august 2016, Being Patriotic a chemat la mitinguri pro-Trump în 17 oraşe din Florida. Două dintre ele au avut loc, scrie The Daily Beast.
Peste 100.000 $ cheltuiţi pentru 3.000 de mesaje
Informaţiile despre astfel de acţiuni ale „trolilor“ ruşi au devenit cunoscute după ce directorul pentru securitate al Facebook, Alex Stamos, le-a anunţat în Congresul american. Tot în Congresul american, Stamos a informat că ruşii au cheltuit peste 100 de mii de dolari pentru a promova 3 mii de mesaje politice în perioada iunie 2015 – mai 2017.
RBC scrie că bugetul „departamentului american“ de pe Savuşkina 55 se ridică la 1 milion de dolari anual, dintre care 5 mii de dolari sunt direcţionate lunar pentru promovarea unor conţinuturi politice pe reţelele sociale, spune jurnalistul Ion Gaidau.