Viktor Orban, făcut praf de Academia Maghiară de Ştiinţe

Share

Prim-ministrul Viktor Orban s-a ales cu un perdaf elegant din partea prezidiului Academiei Maghiare de Științe.

Replica a venit în urma discursului acestuia despre rase. Academia Maghiară, în declarația adoptată pe 4 august, a notat că „oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii”.

„Oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii (Homo sapiens), ai cărei membri diferă între ei prin culoarea pielii, tipul de corp, trăsăturile faciale etc.

Niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă, iar amestecul lor este la fel de vechi ca istoria omenirii.

Orice restricție sau stigmatizare a acestui proces este incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creștinismul și cu drepturile omului.

O cultură poate fi creată de diferite grupuri de oameni, care de obicei diferă nu prin rasă, ci prin geografie, istorie, limbă sau identitate națională.

Amestecul cultural poate avea un efect fertilizator, contribuind la dezvoltarea socială, dar poate fi și o sursă de tensiuni considerabile.

Este responsabilitatea politicii și a societății să mențină diversitatea culturilor, îmbogățindu-se reciproc și păstrându-și identitatea, să coordoneze întâlnirile dintre ele și să reconcilieze diferențele care apar, în beneficiul națiunilor și al umanității.

Uneori, experiența istorică amară ne învață să ne ferim de răspunsuri prea simplificate”, se arată în rezoluția Academiei Maghiare de Științe.

Aflat la Tușnad, premierul Orban a declarat pe 23 iulie:

„Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metiși… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”

Share