Viitorul Moldovei intr-o noua relatie cu UE (Cosmin Pacuraru)

Share

Dupa schimbarea de putere de la Chisinau, Republica Moldova incearca o intoarcere de macaz, pe un drum care se doreste a fi spre Uniunea Europeana.

Primele vizite ale oficialilor cu dorinte de integrare in Uniune au fost bineinteles la Bruxelles si mai apoi la Washington, incercand sa intareasca increderea celor doua capitale in ireversibilitatea acestui drum.

Dar lucrurile nu stau chiar asa. Dupa o seama de inabilitati ale cancelariilor europene in politicile duse fata de Moldova, care se datoreaza in special lipsei de expertiza a specialistilor si afacerilor care se deruleaza cu separatistii transnistreni, se pare ca noua Comisie va schimba optica fata de cea mai saraca parte a Europei.

Cand am spus ” lipsa de experiza”, m-am gandit la incoerenta politicilor tarilor cu un oarecare interes, aceasta incoerenta ducand la acapararea spatiilor mediatic, cultural si economic a cercurilor de interese de la Moscova.

Am amintit si de interesul economic a catorva companii care au derulat prin Transnistria afaceri de mai mult de doua miliarde de euro, cu o pretinsa tara cu mai putin de 600.000 de locuitori, sub un regim de teroare ajuns la putere prin forta Armatei a 14-a din rusesti.

Agendele nu (prea) se intretaie

Din pacate, Republica Moldova nu este pe agenda cetateanului european, pentru a intra intr-o masurare a perceptiei sau a asteptarilor acestora fata de aceasta tara.

Mai mult decat atat, este foarte posibil ca doar cateva procente sa fie in stare sa localizeze aceasta tara pe harta.

In schimb, exista o masuratoare a asteptarilor cetatenilor moldoveni, realizata in timpul guvernarii comuniste, care releva faptul ca 65% din moldoveni… citeste tot aici

Share