VIDEO Propaganda rusă, glume proaste cu occidentali mâncând cheeseburgeri cu lăcuste

Share

Din propaganda rusă, Comedy Club, cel mai cunoscut show umoristic tv din Rusia, are numeroase scenete în care sunt luate peste picior sancțiunile occidental.

Se promovează refacerea URSS, dar se și tratează subiecte care circulă sub formă de fake-news şi printre euroscepticii din UE: de exemplu, obligarea europenilor să mănânce insecte.

Show-urile umoristice nu au dispărut de pe ecranele telespectatorilor ruși, odată cu începutul agresiunii militare în Ucraina.

Mai multe emisiuni umoristice din Rusia au revenit cu un nou sezon de toamnă.

Din cauza cenzurii, posturile TV din Federația Rusă abordează în general doar la modul tangențial subiecte legate de situația politică sau economică actuală.

Un caz interesant este însă acela al noi ediții a Comedy Club, probabil cel mai cunoscut show umoristic din Rusia, care a apărut în această țară încă în aprilie 2005.

Emisiunea este difuzată în prezent de THT, un post de televiziune federal care face parte din holdingul Gazprom-media.

Pe lângă obișnuitele subiecte, care tratează relațiile dintre bărbați și femei, situații din viața cotidiană, realizatorii au acum sketch-uri și pe tema sancțiunilor economice ale Occidentului împotriva Rusiei.

Într-una din scenete, comediantul rus Garik Harlamov face trimitere la statutul de mare putere energetică a țării și la nevoia pe care UE o are de gazul rusesc.

„Va dispărea KFC, vom prăji rândunelele, toate sancțiunile voastre le vom putem substitui. În schimb, aveți soarele în locul becurilor strălucitoare. Acolo (pe soare) veți prăji și veți fierbe. Dar voi de o mie de ori nu ne-ați ascultat. Vă spuneam să achitați cu ruble pentru gaz. Iar în curând va veni iarna. Salut, Lituania!”, cântă comediantul rus Garik Harlamov.

Într-un alt video se vorbește despre decizia de a exclude Rusia din competițiile internaționale, cum ar fi Eurovision, dar se face o trimitere directă și la ambiția Kremlinului de a reface URSS. Reamintim că Putin a numit căderea URSS „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut”.

„- Salut!
– Așa. Bună ziua!
-Tu ești de la Eurovision?
– Cine sunteți?
– Eu sunt Ignat. Eu te întreb: tu ești de la Eurovision?
– Rusia a fost eliminată din Eurovision.
– Voi merge nu din partea Rusiei, ci din partea URSS.
– Nu există această țară.
– Așteaptă. Pânăpe trendul de subiectele de la emisiunile umoristice ruseşti la Eurovision va fi”.

„Nuggets cu gândaci de bucătărie” sau „cheeseburgeri cu lăcuste și cola cu ploșnițe” – asta este pe agenda emisiunilor umoristice ruseştii.

Interesant este că un subiect foarte prizat și în mediile eurosceptice din Occident, cum este cel al insectelor, pe care Comisia Europeană le-a autorizat pentru consum, în UE, face carieră și în emisiunea rusească Comedy Club.

Iată care este mesajul dintr-un video care se vrea unul ironic la adresa europenilor, care nu mai au bani să-și cumpere carne, dar în schimb sunt dispuși să mănânce „nuggets cu gândaci de bucătărie” sau „cheeseburgeri cu lăcuste și cola cu ploșnițe”.

Nu-i așa că mesajul vi se pare cunoscut și l-ați văzut și prin România?

Reamintim că tot ce a făcut Comisia Europeană a fost să autorizeze pentru consumul în UE mai multe insecte, precum lăcuste sau greieri de casă, la solicitarea unor companii care au cerut aprobarea pentru a introduce astfel de produse pe piața europeană.

Acest lucru a stârnit dezbateri inclusiv în România, unii politicieni acuzând liderii europeni că vor să ne ia carnea de vită și de porc și să ne bage pe gât insecte.

Share