VIDEO Florin Cîţu: Gabriela Firea a deturnat banii de subvenţii

Share

Florin Cîţu,ministrul Finanţelor Publice, a dat startul iureşului în nelegiuirile făcute de Gabriela Firea, la Primăria Bucureşti.

Cîţu a anunțat ce au găsit inspectorii, în urma controalelor efectuate la Primăria Capitalei. El a menționat că au fost sezizate mai multe situații penale.

„Banii pentru subvenții au existat, am asigurat venituri, însă banii au ajuns în altă parte. Vom vedea unde au ajuns acești bani și, bineînțeles, cei responsabili vor răspunde”, a spus Cîţu.

„Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, că prejudiciul este de aproximativ 200 de milioane de lei (în jur de 40 de milioane de euro)”, a subliniat ulterior Florin Cîţu.

Principalele declarații:

Încă din primul moment, ca ministru, am cerut o situație a modului în care sunt cheltuiți banii publici, în instituțiile publice. Bineînțeles, și Primăria Capitalei a fost printre acestea, mă interesează foarte mult cum sunt cheltuiți banii publici.

Veniturile Primăriei București în 2020 au fost de 3,5 miliarde de lei, încasările în septembrie au fost de aproape 99%. Bani au fost la Primărie, sunt sume mai mari decât în 2019. M-am uitat la datorii situația arată rău, arată clar o administrare proastă a banului public. Datorii către ELCEN de către 837 milioane de lei, în totalitate. Față de RADET, 3,8 miliarde de lei.

Sunt subvenții la energie și la transportul public, două cheltuieli importante. Bugetul a avut aceste sume pe trimestre. La execuție energia termică a fost plătită doar 331 milioane lei până în septembrie, din 935 milioane, cât este pe tot anul, iar la transportul în comun 624 milioane din 1,5 miliarde. Bani au fost trimiși la primărie.

Plata subvenției la energie. Prin OUG 135/2020 au fost alocați bani, un miliard de lei, iar acești bani puteau fi plătiți de Primăria Municipiului București pentru plata unor restante. Au fost alocați pentru plata subvențiilor. Plata către subvenție nu s-a făcut. Unde au ajuns acești bani și la cine? Va promit că vom găși până la urmă unde au ajuns acești bani.

Inspecția Economică Financiară a făcut o acțiune de control la Primăria Municipiului București. Acțiunea de control a fost suspendată pe 11 martie 2020. În acel moment, accesul echipei ministerului la sediul Municipiului București nu a mai fost permis, având în vedere dispoziția primarului general.

S-a dispus suspendarea anumitor activități care implică interacțiunea cu persoane din exteriorul Primăriei. Nu ni s-a dat voie nici de la distanță să facem acest control. Laptopurile angajaților Ministerului Finanțelor au fost sechestrate o perioada în sediul primăriei și le-am recuperat după aceea.

Banii pentru subvenții au existat, am asigurat venituri, însă banii au ajuns în altă parte. Vom vedea unde au ajuns acești bani și, bineînțeles, cei responsabili vor răspunde.

Share