home MASS MEDIA Varianta TVR a evenimentului din PE

Varianta TVR a evenimentului din PE

Share
2010-12-02 21:33:25.203
TVR 1 (2 decembrie, ora 20:26:20) –
Realizator: Mihai Rădulescu.
Reporter: Magdalena Moreh.
Realizator:
Discursuri înflăcărate, patimi politice, momente de nemulţumire şi plecări din sală în semn de protest! Este atmosfera de la şedinţa Comisiei de petiţii din Parlamentul European.

A fost dezbătută petiţia privind libertatea presei în România. Plângerea a fost depusă de MediaSind, cu sprijinul unor asociaţii profesionale europene, precum şi cu cel al /socialiştilor/, liberalilor şi verzilor din Parlamentul European. La vot, petiţia a fost respinsă.
Corespondentul nostru la Bruxelles, Magdalena Moreh, ne dă mai multe informaţii.
Reporter:
Petiţionarii cer eliminarea din “Strategia naţională de apărare” a paragrafului în care presa este calificată drept una dintre vulnerabilităţile statului român.
Cristi Godinac, preşedinte MediaSind: Mesajul pe care îl transmiteţi de aici să fie ferm pentru autorităţile României, să elimine din “Strategia naţională de apărare a ţării” această prevedere periculoasă pentru libertatea de exprimare, pentru că avem mult mai multe lucruri de făcut, avem de depolitizat cele două instituţii de radio şi televiziune publică.
Reporter:
Administraţia Prezidenţială afirmă însă că e o încercare de inducere în eroare a Parlamentului European, pentru că petiţionarii ar fi adus unele modificări.
Valeriu Turcan, purtător de cuvânt Administraţia Prezidenţială: Între citatul evocat de petiţionar şi citatul din documentul iniţial este o diferenţă. Ce au adăugat petiţionarii şi au pus între ghilimele, fără a clarifica acest lucru, este următorul: ei au adăugat faptul că mass-media reprezintă o vulnerabilitate a statului român. Puteţi confrunta cele două citate şi veţi vedea diferenţa.
Cristian Preda, europarlamentar: Unii politicieni din România folosesc presa călcând în picioare conştiinţele pentru a construi atacuri politice.
Reporter:
Pentru ca membrii Comisiei PETI să-şi facă o imagine despre ce se întâmplă în presă, PDL-ul le-a trimis o serie de documente, inclusiv fragmentele din celebrele stenograme Vântu.
Victor Bostinaru, europarlamentar: Dar, ieri, colegul nostru, Teodor Stolojan, ne spune de fapt care este scopul acestei acţiuni. Prin documentul transmis membrilor PETI de şeful delegaţiei /PLD/ din România. Se discută despre poziţionarea sau atitudinea unor jurnalişti, se intervine deci în acţiunea lor editorială.
Reporter:
Comisia Europeană precizează că nu are motive suficiente pentru a declanşa procedura de sancţionare a României. Rodrigo Balester, europarlamentar: În această privinţă, legislaţia română este cea care trebuie să se asigure că obligaţiile europene şi internaţionale referitoare la libertatea de expresie sunt respectate.
Reporter:
Socialiştii, liberalii şi verzii ar fi dorit fie ca petiţia să rămână deschisă până ce strategia intră la vot în Parlamentul României, fie ca membrii PETI să nu se pronunţe astăzi, dar grupul PPE, mobilizat masiv pentru această şedinţă, a insistat să se voteze.
În semn de protest, socialiştii şi liberalii au părăsit sala. Cei rămaşi s-au pronunţat pentru închiderea petiţiei, dar procedura a fost contestată de susţinătorii plângerii.
/iungur/menescu 02-12-2010 21-26
Share