Václav Klaus: Europa are un viitor – dar nu prea roz

Share

“Europa hat eine Zukunft – aber eine nicht allzu rosige”

Vă mulţumesc pentru invitaţie şi pentru posibilitatea de a vizita oraşul Brixen [Bressanone – denumirea oficială italiană] şi regiunea sa. Moderatorul acestui eveniment, Christian Pfeifer, m-a întrebat cu o lună în urmă, cu ocazia interviului pentru Südtiroler Wirtschaftszeitung, ce mă aduce la Brixen.
foto: Aktualne
Răspunsul meu a fost – locaţia necunoscută şi posibilitatea de a mă adresa celor care doresc să fie abordaţi cu privire la o chestiune care este foarte importantă pentru mine.
În ţara mea, Republica Cehă, Brixen este cunoscut – dar de obicei doar de la distanţă – de aproape toată lumea, deoarece acolo a fost exilat în secolul al XIX-lea celebrul scriitor şi jurnalist ceh Karel Havlicek Borovsky.  Din acel moment, cehii au avut sentimentul că este aproape un vis să fii într-un astfel de exil. În partea noastră de continent, a fost mai obişnuită trimiterea oponenţilor politici în exil în Siberia.
Pentru început, vreau să spun că sunt conştient de faptul că sunt într-un loc unde evoluţiile europene sunt văzute şi interpretate în mod diferit decât în ţara în care locuiesc. Aceste diferenţe şi motivaţiile lor le doresc discutate în discursul meu de astăzi.
Republica Cehă a fost timp de secole – şi o vreme împreună cu [regiunea] dumneavoastră – parte a unui imperiu multinaţional (astăzi unii ar folosi, mai degrabă, cuvântul multi-naţional), în care cetăţenii ţării noastre nu s-au simtit foarte bine. În 1918 ţara noastră şi-a câştigat independenţa sub forma Cehoslovaciei.
Aceasta a durat – cu excepţia perioadei celui de-al doilea război mondial – până la începutul anilor ’90, când ne-am separat de Slovacia. Noi ne identificăm cu statul în care trăim acum. Independenţa noastră are pentru noi o valoare foarte mare şi nu avem ambiţia de a forma vreo nouă entitate împreună cu alte state, mai mari sau mai mici.
Orice slăbire a entităţii noastre actuale, decizii despre noi, luate fără noi – fie la Viena, la Moscova sau la Bruxelles – nu le vrem. Prin urmare,  noi avem o enormă rezervă vis-à-vis de evoluţiile curente din Europa.

Nu voi pretinde că ştiu… citeste tot pe Prioritatea de dreapta

Share