UZP dă 50% la pensie “jurnaliştilor” Abraham, Dogaru, Morega, SRS şi Brătianu „Cartof”

Share

Uniunea Ziariştilor Profesionişti (UZP) este o organizaţie profesională înfiinţată la începutul anilor 90, de ziariştii din fostul sistem de propagandă comunist.

Este singura asociaţie profesională a jurnaliştilor care dă pensii speciaale. Şi nu numai. Clue-ul este la cine dă, pe lângă aceştia.

Prin intermediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, persoane cu legături vagi cu presa, dar cu conexiuni în politică și instituțiile statului, primesc pensii suplimentate cu 50%.

Statul român este complicele unei fraude de proporții prin care sistemul de pensii este împovărat de plata unor indemnizații pe care nu ar trebui să le achite. Prin intermediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) sunt plătite indemnizații către persoane care au fost condamnate penal sau care nu au avut nicio legătură cu presa, scrie Ziariştii.com.

După ce UZPR a fost inclusă printre uniunile de creatori ai căror membri ieșiți la pensie pot primi o indemnizație echivalentă cu 50% din cuantumul pensiilor, numărul membrilor Uniunii a crescut exponențial fiind primite persoane care nu au lucrat în viața lor ca ziariști.

Politicieni, ofițeri de carieră au fost primiți de-a valma în UZPR primind un supliment consistent la pensiile care, în cazul lor, oricum sunt mari. Acestora li se adaugă persoane cu condamnări penale definitive.

Până acum, nici o instituție de control a statului român nu a încercat să remedieze situația.

Din 2006, statul acordă o indemnizație de 50% din pensie artiștilor membri în uniunile de creație, ca o modalitate de rotunjire a câştigurilor artiștilor care adesea aveau la bătrânețe venituri de mizerie.

Prin Legea 83/2016 a fost inclusă și UZPR în rândul acestor uniuni de creație, întrucât era singura asociație a jurnaliștilor care avea statut de utilitate publică, din anul 2008.

„La acea vreme, intenția era să asigurăm o pensie decentă multor jurnaliști care aveau pensii foarte mici, mai ales în provincie. Mulți dintre ei au lucrat pe drepturi de autor, cu salariul minim pe carte de muncă”, a explicat Benone Neagoe, secretar general al UZPR la data adoptării legii.

Însă prin această lege, Uniunea s-a transformat într-o afacere în care sunt incluse acum mii de persoane. În lista oficială cu membrii UZPR în 2021, publicată în luna mai, se află 3.299 de persoane, însă chiar Uniunea recunoaște că nu toți sunt în listă fiind invocată protecția datelor personale, celebrul de acum GDPR.

„Întrucât au apărut Reglementările U.E. 679/2016 (privind protecţia datelor personale), care au intrat în vigoare la 25 mai 2018, acest tabel mai poate fi vizualizat, dar pentru a putea menţine o evidenţă a membrilor UZPR pe această pagină publică, este necesar avizul fiecăruia, individual, conform modelului anexat.

Consimţământul îl puteţi trimite fizic, prin Poșta Română, sau scanat, prin poșta electronică, pe adresele de secretariat”, se arată pe site-ul UZPR, la secțiunea „Membrii UZPR”.

Astfel că, sub pretextul GDPR, sunt ținute la secret numele unor oameni care beneficiază un plus de 50% la pensie, plătit din banii contribuabililor. Iar motivele sunt ușor de explicat. În Uniunea au intrat persoane care nu au fost angajați în viața lor la un ziar care au avut doar legături sporadice sau vagi cu presa, dar acum încasează pensii grase, scrie Fanatik.

Share