Un ofiţer rus s-a rugat la biserica de lângă Scutul Deveselu

Share

Scutul Deveselu este atât de important pentru unii, încât chiar şi rus fiind şi ofiţer, pe deasupra, îţi vine să te rogi la biserica de lângă acesta.

În cadrul emisiunii „Punctul militar”, la DefenseRomania, analistul militar Ion Petrescu a discutat despre Summitul NATO și summitul Biden – Putin, care au avut loc în această săptămână. Petrescu a dat replica plângerilor Ambasadei Ruse, cu privire la faptul că americanii nu i-au invitat niciodată la Deveselu.

Răspunsul vine în contextul în care Valeri Kuzmin, ambasadorul Federației Ruse în România, în cursul săptămânii trecute, a susținut o lungă conferință de presă, în care, abordând relațiile cu SUA, a dat exemplu bazei militare de la Deveselu, unde, amintește ambasadorul rus, americanii nu i-au invitat niciodată pe ruși.

În pofida faptului că ambasadorii altor state în țara noastră au fost invitați la Deveselu.

„Noi nu am vizitat niciodată Deveselu. Nu am fost invitați. În mandatul meu, relativ lung, am auzit de la alți colegi că ei au fost invitați să viziteze baza de la Deveselu. Noi (n.a. – rușii) nu am fost niciodată invitați”, preciza ambasadorul Kuzmin, în urmă cu câteva zile.

În cadrul emisiunii noastre, analistul militar Ion Petrescu a comentat declarația lui Valeri Kuzmin și a dezvăluit că un fost atașat militar rus a fost la Deveselu, ca simplu turist.

„Nu au fost invitați, dar s-au autoinvitat. Un fost atașat militar rus s-a urcat în mașina personală și s-a dus ca simplu turist, să vadă Deveselu, să se roage la biserica de acolo, probabil au verificat și la ce distanță și unde sunt americanii.

Băieții au făcut recunoașterile, nu numai din satelit, ci și din apropiere”, a dezvăluit Ion Petrescu. Întrebat când s-a întâmplat acest episod, analistul militar s-a rezumat la un răspuns diplomatic: „Relativ recent”.

„Iar tot relativ recent în Craiova diplomații ruși au participat la o acțiune culturală, care oferea legitimitate privind prezența lor acolo, un anumit trafic rutier inițial și ulterior. Deci ei își fac temele”, a conchis analistul militar.

În ceea ce privește declarațiile controversate ale ambasadorului Valeri Kuzmin, analistul militar spune că „distinsul ambasador rus uită că aici este România, nu Republica Moldova, iar anumite gesturi pe care și le-a permis la Chișinău nu pot fi percepute decât inamicale”.

Amintim că Federația Rusă propune de mai mult timp SUA ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad, pentru a inspecta instalațiile Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia.

Moscova este îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive. Asta în pofida faptului că instalația din România are scop pur defensiv.

Share