home EVENIMENT, POLITICA Un fost judecător CCR spune că sesizarea PSD va fi respinsă ca inadmisibilă

Un fost judecător CCR spune că sesizarea PSD va fi respinsă ca inadmisibilă

Share

Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, anunţa că sesizarea PSD către CCR privind nominalizarea lui Orban că premier care şanse mari să fie respinsă din start că inadmisibilă.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Nu avem niciun blocaj instituţional. Curtea poate respinge sesizarea că inadmisibila, pentru că aceasta sesizare este inutilă deocamdată. Nu ştiu ce ar putea să spună Curtea, pentru că este dreptul preşedintelui să nominalizeze pe cineva. Constituţia vorbeşte de o primă solicitare şi de a doua, nu de persoane. Şi nici de majorităţi”, a declarat Petre Lăzăroiu.

„Practic, începând de la articolul 103 al Constituţiei, unde se vorbeşte despre investirea unui Guvern, se poate lua în calcul şi un mutatis mutandis, neţinând cont de majorităţi. Pentru că se aplică şi în cazul moţiunilor de cenzură.

Preşedintele poate alege să discute cu partidul care are majoritatea în Parlament sau, conform Constituţiei, cu partide reprezentate în Parlament. Nu se spune nimic de alianţe sau majorităţi. Ci de partide! Poate, practic, să propună şi de la cel mai mic partid, dacă se poate coagula o majoritate astfel.

Preşedintele are dreptul să cântărească care ar fi cea mai bună soluţie pentru că cel desemnat să formeze Guvernul. Ca noi ştim cu toţii că se forţează anticipatele e altă chestiune”, a mai spus judecătorul.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului vor depune la CCR o sesizare pe conflictul juridic de natură constituţională privind desemnarea premierului, a anunţat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.

„Am avut o şedinţă prelungită cu colegii din teritoriu, ne-am făcut strategia pentru această mascaradă cu propunerea prim-ministrului desemnat, prim-ministrul demis, nici noi nu ştim bine cum să ne adresăm domnului Orban în acest moment.

Am stabilit depunerea sesizării de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului pe conflictul juridic de natură constituţională. Vom aştepta răspunsul Curţii, chiar dacă nu stopează demersul. Nu este pentru prima oară când Guvernul Orban vine cu anumite invenţii.

Măcar suntem datori romanilor că aceste lucruri să nu se mai întâmple în viitor”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că a răsfoit puţin programul de guvernare „al Guvernului pe care nu îl va vota nimeni”. În sesizarea adresată CCR, preşedintele Iohannis este acuzat că îşi exercita atribuţiile în mod discreţionar.

”Conflictul juridic de natură̆ constituțională constă̆ în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Preş̦edintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constă̂nd în desemnarea, în dată de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispozițîi constituționale: 1. principiul colaborărâi loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, afirma Marcel Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Share