home EVENIMENT, POLITICA Un fost judecător CCR spune că sesizarea PSD va fi respinsă ca inadmisibilă

Un fost judecător CCR spune că sesizarea PSD va fi respinsă ca inadmisibilă

Share

Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, anunţa că sesizarea PSD către CCR privind nominalizarea lui Orban că premier care şanse mari să fie respinsă din start că inadmisibilă.

DONEAZĂ ACUM

PENTRU PRESA INDEPENDENTĂ!

„Nu avem niciun blocaj instituţional. Curtea poate respinge sesizarea că inadmisibila, pentru că aceasta sesizare este inutilă deocamdată. Nu ştiu ce ar putea să spună Curtea, pentru că este dreptul preşedintelui să nominalizeze pe cineva. Constituţia vorbeşte de o primă solicitare şi de a doua, nu de persoane. Şi nici de majorităţi”, a declarat Petre Lăzăroiu.

„Practic, începând de la articolul 103 al Constituţiei, unde se vorbeşte despre investirea unui Guvern, se poate lua în calcul şi un mutatis mutandis, neţinând cont de majorităţi. Pentru că se aplică şi în cazul moţiunilor de cenzură.

Preşedintele poate alege să discute cu partidul care are majoritatea în Parlament sau, conform Constituţiei, cu partide reprezentate în Parlament. Nu se spune nimic de alianţe sau majorităţi. Ci de partide! Poate, practic, să propună şi de la cel mai mic partid, dacă se poate coagula o majoritate astfel.

Preşedintele are dreptul să cântărească care ar fi cea mai bună soluţie pentru că cel desemnat să formeze Guvernul. Ca noi ştim cu toţii că se forţează anticipatele e altă chestiune”, a mai spus judecătorul.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului vor depune la CCR o sesizare pe conflictul juridic de natură constituţională privind desemnarea premierului, a anunţat, luni, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, lider interimar al PSD.

„Am avut o şedinţă prelungită cu colegii din teritoriu, ne-am făcut strategia pentru această mascaradă cu propunerea prim-ministrului desemnat, prim-ministrul demis, nici noi nu ştim bine cum să ne adresăm domnului Orban în acest moment.

Am stabilit depunerea sesizării de către preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului pe conflictul juridic de natură constituţională. Vom aştepta răspunsul Curţii, chiar dacă nu stopează demersul. Nu este pentru prima oară când Guvernul Orban vine cu anumite invenţii.

Măcar suntem datori romanilor că aceste lucruri să nu se mai întâmple în viitor”, a declarat Ciolacu, la finalul Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că a răsfoit puţin programul de guvernare „al Guvernului pe care nu îl va vota nimeni”. În sesizarea adresată CCR, preşedintele Iohannis este acuzat că îşi exercita atribuţiile în mod discreţionar.

”Conflictul juridic de natură̆ constituțională constă̆ în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Preş̦edintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituția României, republicată, constă̂nd în desemnarea, în dată de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…) cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispozițîi constituționale: 1. principiul colaborărâi loiale între instituțiile publice, (…) 2. obligația constituțională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la bună funcţionare a autorităţilor publice; (…) 3. obligația constituțională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, afirma Marcel Ciolacu în sesizarea transmisă CCR.

Citeşte şi
Aşa trece gloria lumii. Iancu, posibil judecător CCR din partea PSD

Gheorghe Iancu, fostul Avocat al Poporului din timpul loviturii de stat din iulie 2012, pe

Petre Daea, un mandat prea plin de furăciuni. Adrian Oros explică

Petre Daea revine în prim-plan, prin ricoşeu. Programul privind susţinerea crescătorilor de ovine pentru comercializarea

Adrian Solomon (PSD), show revoltător la audierea Violetei Alexandru VIDEO

Preşedintele Comisiei de Muncă a Camerei Deputaţilor, Adrian Solomon (PSD), a avut o atitudine extrem

ALDE Tăriceanu rămâne fără 16 parlamentari, săptămâna viitoare

Jucăria politică a lui alde Tăriceanu, care îl ţinea pe acesta în viaţă şi îl

Rareş Bogdan: „Sunt fierţi, sunt pe tavan! Să vă aduceţi aminte de zilele astea!”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan are o primă reacţie dură, după ce pesedistii au votat în

PSD e la pământ în sondaje, Tăriceanu şi Ponta, out din Legislativ!

Social democrații au discutat în ședința CEx de miercuri pe marginea unui sondaj de opinie

PSD va boicota şedinţa de învestitură a Cabinetului Orban 2

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, după şedinţa CEX, că parlamentarii PSD nu

Marcel Ciolacu: Ion Iliescu nu mai e preşedinte de onoare al PSD!

PSD se descotoroseşte de Ion Iliescu, liderul fondator al partidului, în cel mai pur stil

Dosarul 10 august  Procurorul de caz nu se mai pensionează

Procurorul Doru Stoica, care instrumentează Dosarul 10 august, șeful Secției de combatere a infracțiunilor de

USR: „Avocatul Poporului este avocatul PSD-ALDE”

Senatorul USR Florina Presadă îi solicită lui Renate Weber, care ocupa funcţia de Avocat al

Share