Ultimele cinci sau şapte aberaţii ale lui Ion Cristoiu

Share

Principala dificultate azi, cu Ion Cristoiu, este să descâlceşti la el adevărul de minciună şi să tragi concluziile logice care rezidă din afirmaţiile sale lipsite de acoperire. Omul a ajuns să facă nişte asocieri de idei aparent logice, care în realitate sunt total aberante şi lipsite de consistenţă ideatică.

Din vechiul Cristoiu (oricum fostul mare jurnalist a fost cunoscut întotdeauna pentru inconsecvenţa sa) a rămas numai forma de expresie. Fondul s-a schimbat dramatic.

Cristoiu şi diabolizarea lui Cioloş

Una dintre şmecheriile ieftine folosite azi de Ion Cristoiu este să-i compare pe actorii publici cu vajnici comunişti din anii proletcultismului şi ceauşismului, compromiţându-i, prin faptul că aceştia ar semăna cu figuri revolute ale istoriei mai mult sau mai puţin recente.

Iată un exemplu grăitor. Titlu:

Dacian Cioloș – un Robin Hood al grupurilor de interese

Sinteză de text: Mandatele premierilor şi preşedinţilor, ce ar putea fi numite şi domnii, (de ce domnii? Ei bine…), “pentru că deseori lasă în urmă ceva împlinit din cele neîmplinite” (de parcă politicienii democraţi nu lasă şi ei ceva împlinit din cele neîmplinite), “se definesc şi prin înverşunarea cu care titularul mandatului urmăreşte transpunerea în viaţă a unui ţel“.

Aşadar, dacă nu urmăreşti cu înverşunare un ţel, e mai bine decât dacă o faci! Dacă eşti o blegovarză care nu se luptă cu cerbicie pentru atingerea scopurilor propuse, eşti democrat, dacă eşti tenace, eşti despot. Total ilogic.

Astfel, personajul politic “nu-şi precupeţeşte timp, energie, inteligenţă, şi, mai ales, înfruntă orice obstacol, fără a ţine cont de nimeni şi de nimic“, de parcă asta ar fi un lucru rău.

Iarăşi: un bleg lipsit de personalitate, limpid, o cicciolină a politicii ca Codruţ Şereş, notoriu prin inconsecvenţa sa (căruia la BEC, în iunie 2004, noi, jurnaliştii acreditaţi, îi coafam părul pe moaţe cum doream), este un democrat, dar un buldog tenace e generator de “domnii”, în sensul rău al cuvântului.

Urmează exemplul concret, cu Ceauşescu, care nu s-a lăsat până nu a ridicat Casa Poporului. Grăitor exemplu, nu? Apoi, trailer cu stăruinţa cu care Traian Băsescu nu s-a lăsar până nu s-a reconstruit podul de la Mărăcineni. Asta da probă de “domnie” edificată, în rău, cu înverşunare!

Apoi, Ion Cristoiu trece la Cioloş, cu un vârtej de false argumente, trecând prin Agricultură, ajungând la Cuminţenia Pământului şi caracterizându-l pe actualul premier ca fiind “acest Candiano Popescu al României lui Klaus Iohannis“. Aberaţii fără legătură cu realitatea.

La final, concluzia aiurea-n tramvai, total nefondată:

Dacian Cioloş e un Robin Hood. Ia de la unii şi dă la alţii. Un Robin Hood al grupurilor de interese dubioase!

Cristoiu şi lupta Sistemului Corupt cu Kovesi

Gaşca din spatele lui Cristoiu nu pregetă să tresalte la postările acestuia legate de Codruţa Kovesi, inamicul public nr. 1 al puşcăriabililor. Titlu:

Dacă SIE refuză să desecretizeze nişte documente despre cum s-au cheltuit niște fonduri în străinătate, ce face Codruţa Kovesi? Îl pune sub acuzare pe MRU?

Text: Părerea mea despre Petre Tobă nu m-a tîmpit atît de tare încît să nu observ că-n întreaga acţiune a DNA (n.n.: în Dosarul DIPI) ceva pute. Pute rău de tot, cum au puţit, put şi vor puţi multe dintre operaţiunile instituţiei conduse de Codruţa Kovesi.

Nota: una dintre acutele omului care a stat decenii în chingile unei redacţii e că, atunci când scapă la liber, pe blogul său, înjură şi se bucură că poate conjuga liber verbe puternice, precum “a puţi”.

Maestrul a uitat, din păcate, să-şi umple gura cu salivă de plăcere lingvistică şi să folosească perfectul simplu, persoana întîia (eu puţii a mafioţi infiltraţi în media), mai mult ca perfectul (eu puţisem la un moment dat a VR, PUNR şi Caritas) şi să folosească delicii lingvistice, precum perfectul simplu, persoana a doua (tu puţişi), ori adjectivul (mogul puţitor).

Vorbim despre aceasta, pentru că, fără puţitoare de tăgadă, verbul “a puţi” este darnic în condiţionale-optative implicite şi în posibilităţi, care se poate sau nu se poate să existe.

Revenind, de la galerie, toţi cei anchetaţi de procurorii DNA aplaudă. Aşa, maestre! Dă-i în cap bastârci lui Kovesi, nu te lăsa! Plonjăm acum, aşadar, direct într-un film american de spionaj de categoria B. “Dosarul Pelican”, “Candidatul Manciurian”? Nu, acelea sunt filme serioase, tată! Stai să vezi structură de argumentaţie la Ion Cristoiu:

Ca orice Serviciu Secret, DIPI desfăşoară acţiuni cu caracter informativ-operativ.
Acțiuni care presupun folosirea unor fonduri: De la plătirea informatorilor pînă la organizarea, să-i zicem – a unui chef la care ofiţerul să afle nu ştiu ce. Nu de puține ori formula de plată a colaboratorului e cadoul, de la o masă bună pînă la un stilou.

Ţi-i şi imaginezi pe şpionii supermeni ai DIPI strecurându-se cu îndemânare printre cadouri scumpe, mese de protocol şi stilouri Mont Blanc, grohăind sătui, cu burta umflată, după o ciorbiţă de pui á la grec ş’un vinişor de bobiţi verzi cu urmăritul informativ, la masă, la separeu, la Doina Gorjului, cu lăutarul viorindu-i la ureche!

Evident că trebuie, în acest timp, să-l ţii de după umeri, să-i spui că e pretenarul tău pe viaţă şi să-l pupi umed pe obrazul proaspăt ras, să nu se prindă ce intenţii ai tu în realitate. Face parte din munca informativă, ce naibii!

Cristoiu şi Mădălina Puşcalău

De la Stalin la Hrusciov sau de la Nikita Hrusciov la Leonid Brejnev, rescrierile istoriei au fost făcute cu subtitlitate. La Cristoiu, trecutul este rescris ţipător, cu tocul pantofului, grosier, în funcţie de interesele de moment ale celor ce rânjesc din spatele corifeului-jurnalist. Alt titlu:

Cum am putut fi atît de idiot încît să cred că emisiunea din 12 noiembrie 2014 – confruntarea dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis, n-a fost aranjată în favoarea lui Klaus Iohannis?!

Fraza-cheie a postării este cea în care Cristoiu rescrie trecutul: e clar, to’a’ăşi, că Mădălina Puşcalău era omul lui Iohannis şi l-a avantajat pe acesta în confruntarea televizată cu Ponta!

Iar noi eram proşti când vedeam cu totul altceva! Măi, tată, măi!… Edulcorăm totul în sânii Puşcalinei Mădălău, apoi trecem la lucruri serioase. Aşa e planul de articol!

Şi totuşi, noi credem că în acea emisiune Ponta efectiv l-a făcut praf pe Iohannis, cu argumente concrete, în timp ce acesta stătea ca ficusul în studio, fără să aibă reacţie şi tăcând, penibil şi semnificativ, cu o sticlire inteligentă în ochii albaştri.

În acel moment însă gafele electorale şi gradomania grupării lui Ponta din PSD erau atât de mari, că acesta putea să facă orice cu Iohannis, tot acesta ar fi fost votat preşedinte, din alte motive electorale, mult mai puternice decât discuţia din acel biet studio tv.

Cristoiu, serviciile şi Găbiţă Anticorupţie

Din categoria “să dăm în serviciile secrete, ca să contribuim la prăbuşirea încrederii în acestea”, titlu:

Serviciile secrete recunosc că Prăbușirea lui Gabriel Oprea e opera lor. Nu de alta, dar ele l-au creat!

Principala caracteristică a acestor contorsionări logice este că, precum cintezoiul, Ion Cristoiu e total inconsecvent şi uită ce a scris trei postări înainte, când a apărat DIPI.

Atunci, el lua apărarea unor indivizi, justificându-le grohăiturile de protocol şi cadourile scumpe, personaje despre care presa scrie de ani de zile că au comportamentul unor interlopi mafioţi.

Acum, arată cu degetul la serviciile secrete, în ansamblul lor, pentru a le compromite, pentru că tot ele l-ar fi creat pe Găbiţă Anticorupţie. Dar acesta este numai un aspect al problemei. Săracul Găbiţă Oprea este victimizat de Cristoiu:

Am mai scris – şi nu ca jurnalist, ci ca scriitor interesat de Căderi, despre prăbuşirea lui Gabriel Oprea. Anul trecut, pe vremea asta, era unul dintre cei mai puternici oameni din România. Acum, nu numai c-a fost dat jos din toate funcţiile, dar şi mai grav – şi neîndoielnic, incorect, e acuzat chiar de uciderea unui om.

Spectaculoasa Cădere a lui Gabriel Oprea, după opinia mea, de specialist în Căderi, cea mai huruitoare din anii postdecembrişti, a uluit cu atît mai mult cu cît Gabriel Oprea era un om al Serviciilor secrete ale României. Ascensiunea sa a fost rezultatul unei operaţiuni bine puse la punct.

Dar Căderea sa? În mai multe rînduri, am avansat ipoteza că Prăbuşirea lui Gabriel Oprea e tot Opera Serviciilor secrete. Ca și Sebastian Ghiță, Gabriel Oprea n-a ascultat de ordinele date vizînd abandonarea lui Victor Ponta.

Iar cu ultima parte l-am victimizat şi pe Sebastian Ghiţă, enjambement, la pachet cu Găbiţă Anticorupţie. Evident, faptul că Cristoiu e destul de agramat, încât să scrie “Căderea” cu “C”, dar şi “Opera” sau “Servicii”, nu importă prea mult.

Înainte, avea un aparat întreg de corectură, care să-i rectifice lupta permanentă de gherilă contra gramaticii limbii române. Pe blogul său, asta iese însă la iveală imediat.

Cristoiu şi Dosarul Rarinca

Mai avem una cu “Cazul Rarinca”, direct din tomberonul gândirii Antena 3:

Noi dezvăluiri despre incredibilele abuzuri ale Justiției pilotate în Cazul Rarinca

Una dintre caracteristicile oficinelor de intoxicare azi este că se costumează în haine democrate şi pluraliste. Azi, este mult mai periculos să fii aparent civilizat şi pus la patru ace şi să înjuri, decât să apari cu tălpile pline de bălegar şi să faci acelaşi lucru: te crede mai multă lume.

Dacă vorbeşti astfel despre Dosarul Rarinca, lustruit cu poleiala ta de campion al democraţiei, precum Ion Cristoiu cel Viteaz, eşti mai credibil şi provoci daune mai mari opiniei publice decât dacă faci ca Mircea Badea sau Radu Tudor, măcar pentru că puţini dintre cei ce se uită la tine îi ascultă şi pe cei doi.

Tot din categoria “aberaţii la care nu vei putea rezista, pentru că impactul ilariant este prea mare”, mai oferim încă două titluri incredibile: DNA se implică în Operațiunea Victor Ponta – președinte la PRU! şi Beneficiarul vizitei lui Tony Blair la București, pentru care a plătit Sebastian Ghiță, a fost Mihai Răzvan Ungureanu și nu Victor Ponta!

Săracul Ion Cristoiu… a scăpat complet hăţurile. Ce face Sistemul Ticăloşit din om!

notă finală: Fiecare dintre intertitluri putea să reprezinte o postare în sine. Dar scriind atât de mult, în serial, despre un simplu om care s-a pierdut de breasla jurnaliştilor, nu făceam decât să-l victimizăm şi să-i creăm acoperire media. Nu acesta a fost scopul nostru.

Share