UE își propune să mute industria armamentului în modul război

Share

Comisia Europeană va propune modalități pentru ca Uniunea Europeană să treacă, cu inndustria de armamente, pe modul război.

Mişcarea este menită să reprezinte un răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Thierry Breton, comisarul european pentru Industrie, va prezenta propuneri pentru a încuraja țările UE să cumpere mai multe arme împreună, de la companiile europene, și să ajute astfel de firme să crească capacitatea de producție, conform oficialilor UE.

UE își propune să mute industria armamentului în modul război

„Trebuie să schimbăm paradigma și să trecem în modul economiei de război. Acest lucru înseamnă de asemenea că industria europeană a Apărării trebuie să își asume mai multe riscuri, cu sprijinul nostru”, a spus Breton, conform Reuters.

Breton, fost CEO al companiei tehnologice franceze, a mai vorbit despre posibilitatea unui alt mandat prezidențial pentru Donald Trump, care pune sub semnul întrebării angajamentele Washingtonului față de NATO. Aceasta înseamnă că Europa trebuie să facă mai mult pentru a se proteja.

Citeşte şi: Guvernul aprobă corvetele şi sistemele HIMARS pentru înzestrarea Armatei

„În contextul geopolitic actual, Europa trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate, indiferent de rezultatul alegerilor aliaților noștri, la fiecare patru ani”, a spus Breton.

Războiul Rusiei în Ucraina a determinat multe țări europene să crească cheltuielile cu apărarea. Dar oficialii UE susțin că eforturile pur naționale sunt mai puțin eficiente și doresc ca organismele UE să joace un rol mai mare în politica industrială de Apărare.

Analiștii spun că războiul a arătat clar că industria europeană nu a fost pregătită pentru unele provocări majore, cum ar fi o creștere bruscă a cererii, pentru cantități mari de muniție de artilerie.

Citeşte şi: Înzestrarea Armatei, în aer. Vinovatul este PSD. Înaltă trădare?

Propunerile lui Breton includ crearea unei versiuni europene a SUA. Schema de vânzări militare străine deschide o nouă filă, în baza căreia Statele Unite ajută alte guverne să cumpere de la companiile de armament din SUA.

O altă propunere ar permite UE să oblige firmele europene de armament să acorde prioritate comenzilor europene, în perioadele de criză.

Share