Udrea poate fi extrădată din Costa Rica, şi încă destul de repede

Share

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Ea însă trebuie să fie extrădată din Costa Rica. Cum însă este posibil ca acest lucru să se întâmple?

Fostul ministru a precizat deja că nu intenționează să se întoarcă de bunăvoie în țară în aceste condiții. Rămâne ca autoritățile statului român să înceapă demersurile pe lângă oficialii din Costa Rica.

Jurnalistul Liviu Avram despre Cazul Udrea

Jurnalistul Adevărul Liviu Avram a explicat, la Realitatea TV, cum poate fi adusă în țară Elena Udrea.

”Nu avem tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica, dar ambele țări sunt semnatare ale Convenției ONU împotriva Corupției. Acolo, ambele țări s-au angajat ca în cazul unei condamnări, printre altele, pentru corupție, să nu acorde azil politic.

Doamna Elena Udrea poate să aștepte un an de zile până când cererea sa va fi examinată de autoritățile din Costa Rica. Negreșit, sentința de azi ar trebui să ajungă la dosar.

Grăbirea procedurii

E de așteptat ca autoritățile să constate că doamna Elena Udrea a fost condamnată pentru corupție și pe acest criteriou să nu îi acorde azil politic și să o expedieze în România.

Eu nu exclud ca autoritățile din Costa Rica să grăbească procedura. Acel termen de un an era un termen maxim în care îi putea fi examinată cererea de azil”, a explicat Liviu Avram.

Elena Udrea a explicat și de ce a ales Costa Rica pentru a se refugia. ”Am gândit o tara care sa aiba un respect deosebit pentru drepturile si libertățile fundamentale ale omului.

Și pentru că am verificat, si dintre toate tarile care asigură protecție celor care se considera persecutati, Costa Rica are sistemul legislativ cel mai bine construit pentru a oferi celor care demonstrează că au drepturile încălcate, protectia de care au nevoie”, a spus fostul ministru.

Share