home CORUPTIE, POLITICA Klaus Iohannis: CCR e primul actor care trebuie să respecte Constituția

Klaus Iohannis: CCR e primul actor care trebuie să respecte Constituția

Share

Klaus Iohannis, președintele României, a declarat marți, la Cotroceni, că va respecta Constituția indiferent de situație. Şeful statului așteaptă însă motivarea CCR legată de revocarea șefei DNA pentru a lua o decizie în acest sens.

Vacantarea postului ocupat de Petre Lăzăroiu este solicitată de VeDem Just

Klaus Iohannis: Vorbim despre subordonarea politică a procurorilor

Klaus Iohannis a spus că decizia CCR se referă nu atât la revocarea șefei DNA, ci la subordonarea politică a procurorilor. Nimeni nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician, procurorii trebuie să rămână independenți, a subliniat Klaus Iohannis.

“N-o să comentez, așa cum am spus aștept motivarea CCR o vom citi până o vom înțelege, apoi voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu. La momentul acesta pot să vă spun totuși 2-3 lucruri.

Anunțul CCR vorbește aparent doar despre o chestiune concretă legat de revocare sau nerevocare. În realitate sunt mult mai multe teme care apar. Bunăoară: statutul procurorilor. Sunt convins că procurorii trebuie să fie independenți, în niciun caz nu trebuie controlați politic.

Procurorii nu pot fi în subordinea unui actor politic, fie el chiar și ministru”, le-a spus Klaus Iohannis, marți, jurnaliștilor prezenți la Cotroceni.

Rolul statului – întărirea independenţei procurorilor

Klaus Iohannis a precizat că rolul statului este de a întări independența procurorilor, nu de a reveni la subordonarea politică a acestora:

“Este adevărat că în Constituție procurorii activează sub autoritatea ministrului Justiției. Eu înțeleg prin asta că ministrul trebuie să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a apăra în dezbaterea publică independența procurorilor, autoritatea ministrului trebuie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor, în niciun caz nu înseamnă că procurorii sunt în subordinea ministrului”, a explicat Klaus Iohannis.

Eu voi respecta Constituția “indiferent de ce se întâmplă”, a precizat șeful statului care a spus că va face totul pentru întărirea statului de drept și pentru apărarea independenței procurorilor.

Share