home MASS MEDIA TVR: „Curentul de opinie ne este favorabil”

TVR: „Curentul de opinie ne este favorabil”

Share

Organizaţiile străine, ONG-urile şi reprezentanţii jurnaliştilor sunt împotriva eliminării taxei TV.

Mai multe asociaţii româneşti şi străine, dar şi cele mai influente ONG-uri de media din România sprijină Televiziunea Română respingând demersul unui grup de parlamentari de a elimina taxa TV, prin modificarea Legii 41, de funcţionare a SRTv (Societatea Română de Televiziune).

foto: MediaSind

fotoinfo: Andi Lazescu – “O altă confuzie în rândul oamenilor este aceea că ei plătesc de două ori taxa: odată cu factura de electricitate şi cu cea de cablu. Greşit: TVR nu încasează nici un leu de la operatorii de cablu, ci doar televiziunile private au astfel de venituri, caz în care vorbim de sume consistente, de zeci de milioane de euro”

Printre acestea se numără European Broadcasting Union (EBU) – cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

Am încredere că, în calitate de parlamentari responsabili, fie veţi retrage, fie vă veţi opune acestei iniţiative periculoase”, le scria Ingrid Deltenre, Director General al EBU, reprezentanţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, în decembrie 2010.

Săptămâna trecută, CJI, AMP şi FRJ MediaSind au protestat faţă de adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor a acestei propuneri legislative. Cele trei organizaţii media, care sunt printre cele mai influente din România, au solicitat de asemenea Senatului, în calitate de cameră decizională, să respingă proiectul de lege iniţiat la finele lui 2010.

Valoarea taxei TV este în prezent de 4 lei / familie lunar, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an. Taxa TV din România este cea mai mică din UE. Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 52 euro/an, în Slovacia, de 42 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an.

Din fericire pentru TVR – dar şi pentru cei care caută calitate, adică programe educative şi culturale într-un peisaj audio-vizual tabloidizat în exces – curentul de opinie este favorabil TVR”, declară Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al Televiziunii publice.

Cel mai grav nu este faptul că argumentele acestei iniţiative sunt bazate pe ficţiune, ci faptul că demersul este contra curentului european. Acest lucru lezează credibilitatea presei româneşti, dar şi imaginea României, per ansamblu. Majoritatea statelor europene fac acum eforturi să sprijine financiar televiziunile publice, nu să le scufunde”, spune Lăzescu.

Ca ţară membră UE, România are chiar o obligaţie – prin Tratatul de la Amsterdam – să susţină un sistem de televiziune dual: public şi privat. „Or renunţarea la taxa TV ar duce inevitabil la încetarea activităţii televiziunii publice”, subliniază preşedintele TVR.

Modul în care funcţionează Televiziunea Română este unul restrictiv, dat fiind statutul său de instituţie finanţată preponderent din taxa TV. „Mulţi uită – sau omit intenţionat – faptul că avem restricţii prin lege la difuzarea publicităţii, restricţii care nu se regăsesc în cazul televiziunilor private”, spune Lăzescu.

TVR nu poate întrerupe programele pentru a difuza reclame… citeste tot aici

Citeşte şi
Ionuţ Cristache ţine să ne îngreţoşeze toată campania electorală cu emisiunile sale pline de avantajări
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, Filiala MediaSind TVR, condamnă decizia conducerii instituţiei de a nu
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a depus astăzi, 9 octombrie 2019, o cerere de chemare
Tribunalul Bucuresti a respins excepţia ridicată de către conducererea sindicatului controlat de conducerea TVR, SPUSTv,
Conducerea TVR continuă seria diversiunilor menite să denigreze credibilitatea MediaSind TVR, răspândind printre angajați informații
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR a depus mai multe plângeri și denunțuri
TVR a programat două filme cu Mircea Diaconu în weekend, la câteva zile după ce
MediaSind TVR a declanşat în data de 22 august 2019 greva japoneză, în timpul Festivalului
După pierderea reprezentativităţii la nivelul SRTV, prin plecarea masivă a membrilor către MediaSind TVR, din
Sindicatul Român al Jurnaliștilor - Filiala MediaSind TVR a depus astăzi, 24 iulie 2019, o
Share