home MASS MEDIA Tristete in presa de print din Romania (BadPolitics)

Tristete in presa de print din Romania (BadPolitics)

Share

Iata ca zvonurile referitoare la inchiderea mai multor cotidiane din presa tiparita imediat dupa alegerile prezidentiale incep sa se adevereasca. Primele cedeaza ziarele din trustul Realitatea-Catavencu, patronate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

De la 23 decembrie se inchid “Cotidianul” si “Business Standard”, trustul anuntand ca nu mai este interesat de divizia de print a cotidianelor. Si agentia de presa NewsIn a fost scoasa la vanzare, aceasta avand, totusi, sanse sa ramana pe piata daca se va gasi investitorul care s-o preia. Cosmin Popa, directorul agentiei a anuntat ca a ajuns la un acord cu Vantu pentru preluare.

Situatiile sunt destul de incurcate, intrucat exista contracte in derulare, dar si plati neonorate fata de tipografii si difuzori. Realitatea-Catavencu s-a declarat interesat de media digitala in 2010, de proiecte din zona radio si tv pe internet, de aceea nu este clar si ce se va intampla cu departamentul on-line a ziarului Cotidianul.

Cert este ca prognoza este una trista. Aproximativ 120 de jurnalisti vor ramane de la 1 ianuarie 2010 fara locuri de munca. In plus, se zvoneste ca datorita insolventei si ziarele “Gardianul” si “Ziua”, nedeclarate oficial in trustul lui Vantu se vor inchide.

Din informatiile Agentiei, la aceste doua publicatii inca se mai cauta solutii, desi salariile redactorilor n-au mai fost onorate de cel putin o luna. Daca se va intampla astfel, numarul jurnalistilor fara loc de munca s-ar putea ridica la inceputul anului la peste 200.

Aceasta inflatie va face ca un loc de munca in presa sa fie foarte greu de gasit, iar celelalte publicatii vor avea suficiente motive financiare sa scada salariile propriilor angajati.

Dupa cum se preconizeaza, la publicatiile ce vor ramane pe piata vor fi scaderi de lefuri intre 15-20%, precum si concedieri. Tot mai multi jurnalisti vor fi tentati sa se regrupeze in presa electronica, singura care va avea sanse de crestere anul viitor.

Din cate am fost informati, nici la tabloide situatia nu este roza. Lunile noiembrie si decembrie au insemnat pierderi masive pentru aceste cotidiane, care pana in octombrie se declarau pe profit. Si aici tentatia va fi ca jurnalistii cu o cota mai slaba sa fie inlocuiti cu cei disponibilizati de la publicatiile care-si inchid portile.

Oricum, faptul va conduce la o degradare a actului jurnalistic din Romania si asa inferior altor state occidentale. In trendul tabloidelor se incriu si publicatiile de sport, dar la care perioada dificila va fi intre ianuarie-martie 2010.

Tot din ianuarie-februarie se preconizeaza inchiderea ziarelor “gratuite”, sau a celor “de Metrou”, din lipsa publicitatii, dar si din cauza insolventei proprietarilor.

O parte din jurnalistii de valoare de la cotidianele amintite isi vor putea gasi locul si in audio-vizual, dar intr-un numar mic, datorita lipsei de experienta din domeniu. Dar si faptul ca in audio-viziual vor urma restructurari masive si diminuari de salarii.

In ceea ce-i priveste pe cititori, acestia se vor adresa in numar din ce in ce mai mare segmentului on-line, care si asa depasise cu mult ca numar de vizitatori unici tirajele ziarelor tiparite.

Din 2010 nu va mai exista practic o bariera, media on-line intrand intr-o concurenta acerba. Practic, oricine va putea face un ziar electronic, cu costuri minime, dar va fi o lupta stransa pentru atragere fondurilor mini-redactiilor… citeste tot aici

citeste si:
“This is it” (fotoreportaj de Marius Paun, de la ultima zi de lucru la Business Standard)

Share