Traian Băsescu: Nu mai am nimic de aşteptat de la PDL

Share

N-o să tolerez niciodată să mai spun că provin dintr-un PDL care nu mai seamănă cu PDL-ul care era când eu am plecat şi o bună parte din perioada în care a fost condus de Boc. Seamănă cu FSN în interior. Pentru mine, PDL nu mai este un instrument politic. Nu mă mai poate ajuta în atingerea obiectivelor.

Dacă mă poate ajuta, este Guvernul. Dar nici nu vreau să-şi pună eticheta “suntem partidul lui Băsescu”. Au obligaţia să-şi asume ce sunt. Nu-mi vine să cred ce au ajuns. Nu am nimic de aşteptat de la PDL, am doar un regret teribil. Ce-au fost şi ce-au ajuns. Absolut zguduitor pentru un partid care se vrea serios: îşi neagă propria guvernare.

Este o echipă care, sub umbrela de după alegeri, instaleayă interimari și, dacă fac ce li se cere politic, poate îi definitivează, dar tehnica e să-i ții interimari. Mesajul principal e: am ajuns aici din cauza Guvernului Boc. Nu pot fi furios, doar e o durere greu de acceptat. Guvernul Boc și-a asumat niște măsuri pentru populație și oamenii politici.

Am pus deasupra interesului politic interesul național, o redresare rapidă macroeconomică. În 2010 am luat măsurile dure. În 2011 am avut creștere economică. Toate țările care au mers pe rețeta Fondului, de mărire a fiscalității, au pierdut, a crescut şomajul, iar acum iau măsurile luate în 2010 de România. Aici a scăzut şomajul.

PDL are în interiorul partidului prezidenţiabil care să se bată de la egal la egal cu Ponta şi Antonescu. Nu poate să meargă în alegeri cu un om de 60 de ani. Cel mai penibil lucru pe care l-am auzit de la PDL e că face opoziţie constructivă. Ce vrei să menajeze? Poate afacerile! Ei nu-şi aduc aminte de 2001, când era monstrul Iliescu, era monstrul Năstase. Electoratul nu te vede ca pe o alternativă, pentru ă faci opoziţie constructivă. PPDD se bate indiscutabil mai bine.

Să te baţi în interiorul partidului contra echipei care a trecut ţara prin criză, în loc să te baţi cu Ponta. Ce-ai, frate, cu partidul ăsta? Vrei să-l pesedizezi şi să-l predai la cheie? E vorba de prostie. Tu-ţi faci campania internă blamând guvernul care a trecut ţara prin criză!

Cel mai important lucru pe care n-au vrut unii să-l facă: laşitatea. S-au ascuns în tranşee. Au fost colegi care au luat în piept, s-au dus în colegiu şi au vorbit cu electoratul şi au spus: “Bine, ţi-ar fi plăcut să fie ca-n Grecia?”.

Emil (n.n. Boc) nu vrea să candideze. Vrea să se ocupe de Cluj, să lase un Cluj informatizat. Emil Boc vrea să se dedice Clujului.

Sunt convins că după experienţa Roman Elena Udrea va deveni un politician de forţă. E un politician de dreapta. Controversat am fost şi eu. Când eşti controversat ai de făcut un singur lucru, trebuie să te baţi să convingi că nu ai furat flota. Doamna Udrea trebuie să se descalţe de pantofii cu tocuri şi să mai lase poşetele alea.

Cei care au fost în echipa Boc sunt daţi deoparte. Despre Vasile Blaga nu vreau să doscutăm…

Toţi cei din jurul meu au fost făcuţi praf de Voiculescu. Dacă am avut un eşec, l-am avut cu doamna Ridzi. Care e logica să te baţi denigrând propriul tău guvern în interiorul partidului tău, în loc să te baţi cu guvernul?

Mi-e foarte greu să vă spun. Într-o competiţie cinstită cred că Elena Udrea poate avea şanse să devină preşedinte. Îi recomand să se retragă dacă se face o convenţie aranjată. În acest caz, cu dl. Blaga ales astfel, nu va mai fi PDL. După ce am aplicat lovitura lui Boc (cum ţi-am dat-o şi ţie, Ungureanule, în Parlament), a căzut Guvernul, nu poţi s-o ţii tot aşa.

L-ai schimbat pe Boc pentru că a obţinut 23%, tu ai obţinut 16% şi spui că e din cauza Cabinetului Boc. Nu te gândeşti că, pentru că PDL a fost pitit în campanie, a ieşit în evidenţă Dan Diaconescu de la Târgu Jiu. L-au făcut pe Dan Diaconescu de 13% şi pe ei de 16%. Nu poţi să-i consideri pe toţi naivi.

Dezamăgirea mea crâncenă e că PDL e recunoscut ca partid european şi tu îi strici fibra internă, şi-aşa alterată din interior. Foloseşti sloganele cu care ai fost bătut din exterior în interior.

Grupul Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu… eu ţin tare mult şi la Macovei, şi la Baconski, şi la Cristi Preda, şi la Voinescu. Această convingere a lor, la care ţin şi a ş vrea să rămână în PDL, pentru că au valoare… Când ai astfel de oameni ai pe cine trimite la televizor, însă la unii dintre ei e o problemă.

N-ai plecat de la lipit afişe, bun, foarte bine, du-te în primul colegiu. Ai pierdut. Am fost de acord cu Monica Macovei, dar până la imagine… Aşa-numiţii intelectuali ai lui Băsescu nu sunt ai mei, sunt ai lui Băsescu. E adevărat că au venit pentru mine. Dar acum trebuie să opteze. Ştiam că Stănişoară ar trebui să candideze. Auzisem şi de Ghiţă Falcă. Dar dacă vor să depună moţiuni separate vor avea un eşec.

După alegeri au sunat şi Vasile Blaga, şi Răzvan (Ungureanu), şi Neamţu. Nu am răspuns. Toţi oamenii ăştia au fost lângă mine în campanie. Papahagi, un om extraordinar, dar nu poţi să te situezi într-o cupolă deasupra partidului şi să spui “acum votaţi-mă, să fiu preşedintele vostru”.

Am vrut să fie o probă, faptul că nu am vrut să discut cu ei. Astăzi, am spus că totuşi nu se poate să nu vorbim, eu şi Emil Boc, văzând ce se întâmplă în partid. Cea mai mare pierdere este pierderea occidentabilităţii şi frecventabilităţii.

Am vrut, deci, să mă izolez, dar azi, discutând cu Emil Boc, îmi dau seama că nu e normal. Băsescu nu se amestecă în viaţa PDL. Dacă mă invită la congres, mă duc. Există riscul ca un partid bătut în alegeri să o ia pe un drum din care să dispară şi eu cred că România are nevoie de un PDL revitalizat.

Flota? A fost procesul de privatizare. Flota a fost de la început la FPS. Ministerul Transporturilor nu a aprobat vânzarea nici unei nave, dar orice ministru a semnat ordinele de radiere ale navelor, făcute de directorii companiilor

Proiectul euroatlantic e în pericol? Avem probleme de credibilitate majore, la limita la care nu mai avem dreptul la paşi greşiţi şi trebuie să se intre într-un rpoces de recuperare. Vom avea un test în 2014, când, după alegerile eroparlamentare, se formează o nouă Comisie Europeană. România fost capabilă să obţină un portofoliu foarte puternic: comisariatul pentru Agricultură. Ne vom măsura credibilitatea văzând ce comisar vom avea. Aş începe de pe acum să negociez păstrarea portofoliului

Trebuie eliminaţi miniştrii cu probleme. Decizia e politică, e la USL. Sunt convins că Victor Ponta înţelege cât de important e să nu ai aceste probleme în guvern. Pe de altă parte, doi miniştri germani suspecţi de plagiat plecaţi din Guvern. Maghiarul plecat. În Comisia Europeană la fel. Barosso nu e interesat de aceasta cu certitudine, dar de faptul că avem un ministru care are dosarul în instanţă…

• Categoric, au fost mai multe discuţii cu doamna Mona Pivniceru despre numirea la Parchetul General a lui Daniel Morar. Doamna Pivniceru însă poate să-mi propună încă 30 de procurori. Problema e că nu sunt la fel de cunoscuţi ca Daniel Morar. Dar ok, dacă nu e acceptată, nu e acceptată.

Categoric, sunt presiuni politice să nu fie numit. Doamna Pivniceru mi.a spus foarte deschis: niciodată. Sunt adeptul ideii că ţara asta are mult mai mulţi procurori decât Morar.

Când vorbim mi se pare că proiectul meu din justiţie depinde decisiv de ce se va întâmpla în Justiţie cu numirile de anul acesta. Procurorul general, şeful DNA; toţi adjuncţii, toţi şefii de secţie. Sunt vreo 25 de procurori care trebuie să fie impecabili. Co Macovei şi Predoiu nu le-am ratat.

Tot anul acesta sunt numiri la ÎCCJ: preşedinte, adjunct, şefi de secţie. Este un an decisiv. Dacă m avea numiri la fel de bune ca în ultimii trei ani, cursul Justiţiei va continua. Trebuie să evităm să punem oameni cu care să te înţelegi.

• E obligatoriu să fie pus în aplicare referendumul “acela”. Cred că CCR nu va putea aviza favorabil noua Constituţie fără să ţină cont de acel referendum. Nu poţi să supui la un referendum o lege care încalcă o lege care încalcă referndumul anterior. USL trebuie să fie atent că proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei trebuie să treacă pe la CCR.

Nu e bine pentru Crin Antonescu că i-a dat comisiei pentru revizuirea Constituţiei un caracter prea politic.

Oltchim? Oameni minţiţi. Nu mă pricep. Cred că în momentul de faţă trebuie o expertiză foarte serioasă să decizi ce-i de făcut cu Oltchimul. Ne-am zbătut vreo doi ani să transforme nişte creanţe de vreo 200 de milioane de euro, datorii către statul român, în acţiuni. Are aprobare de la Bruxeles. De ce nu se face nu ştiu.

Am avut multe discuţii cu Petrom să nu taie Arpechim, să lase ca parte a unui viitor complex Arpechim – Oltchim. De ce nu se convertesc însă aceste datorii? Ceva e ciudat acolo. cred că Guvernul ar trebui să intre mai adânc în problema Oltchim. Este clar că cineva vrea să pună mână pe Oltchim. Am avut informaţii că este un joc al închiderii Oltchim.

Eu aş lua o echipă internaţională de tehnicieni, în trei săptămâni, să spună dacă e viabilă. Se pare că Diaconescu avea nişte legături care îi promiseseră o finanţare. A fost bine învăţat să vrea să nu-l ia numai pe două milioane de euro.

A vrut să discute şi pe datoria existentă la Electrica şi nu s-a acceptat. Categoric a fost şi un joc electoral din partea lui Diaconescu. Cel mai grav e că acest joc electoral l-a făcut şi Guvernul.

La semnarea pactului de coabitare, rolul lui Dragnea… eu l-am rugat pe Victor Ponta să vină. El l-a adus şi pe Dragnea şi nu puteam să spun nu. Acest pact de colaborare instituţională nu a venit nici de la UE, nici din America. A fost ideea mea şi era un document necesar pentru a putea spune Occidentului să mai ridice presiunea, că există garanţii pentru statul de drept.

Ideile principale sunt ale mele, l-a lucrat consilierul prezidenţial Iulian Chifu. Frazele mai complicate îi aparţin. Unde le vedeţi mai împiedicate am tăiat eu.

Există un dialog instituţional cu Crin Antonescu. Sigur că nu-ţi place la cinci minute după ce ai discutat să spună ce ai vorbit, să te jignească.

• Conflictul Ghiţă – Voiculescu. Sunt nişte gură-spartă. Dl- Voiculescu e certificat că a fost olaborator al Securităţii. Ce vă pot garanta e că înainte de validarea parlamentarilor şi membrilor Guvernului au fost chemaţi şefii SRI şi SIe şi rugaţi să spună dacă există vreo incompatibilitate. Răspunsul ambelor servicii a fost că nu există ofiţeri acoperiţi activi.

• Baletul lui Voiculescu Hidos. Pur şi simplu a vrut să scape de dosarul de la Înalta Curte înapoi. N-are pur şi simplu nici un respect pentru instituţiile statului.

Share