Tigari electronice: Beneficii, studii si cum renunti la fumat

Share

Stim cu totii cat de greu este sa renunti la fumat, mai ales daca este un viciu de foarte multi ani. Metodele de a scapa de acest obicei, existente pe piata, ofera, de cele mai multe ori, rezultate insignifiante in satisfacerea nevoii de nicotina.

Insa daca te-ai saturat de toate acestea si iti doresti cu adevarat sa renunti la fumat, tigara electronica este partenerul tau de nadejde. Cu ajutorul ei, vei elimina cele peste 4000 de substante nocive care iti afecteaza cu adevarat sanatatea, din care 3 sunt cauzatoare de cancer: acroleina, gudron si monoxid de carbon.

Beneficiile unei tigari electronice, net mai mari

Cand vorbim despre beneficiile unei tigari electronice, vorbim, in primul rand, de sanatate, dar si de bani – un alt motiv care ar trebui sa te faca sa renunti la viciu.

Spre deosebire de tigarile cu tutun, tigarile electronice chiar te ajuta sa renunti la fumat prin faptul ca nicotina este bine dozata, iar lichidele pentru tigari electronice au o concentratie de la 24 la 0, deci usor, usor, scapi de acest viciu. Cu ajutorul tigarii electronice poti sa-ti mentii cantitatea de nicotina din sange si sa elimini eficient efectele daunatoare ale fumatului.

Iata principalele motive pentru care ar trebui sa alegi tigari electronice de calitate:

• Sunt cu 95% mai sigure decat fumatul. Cercetatorii din intreaga lume au condus studii pe pacientii care voiau sa renunte la fumat si au aflat ca tigarile electronice sunt cu peste 95% mai sigure decat cele cu tutun. Mai mult, folosirea unei tigari electronice in preajma copiilor nu reprezinta un risc, mai ales ca lichidele sunt realizate din doar 3 ingrediente: arome, nicotina si glicerina vegetala/propilen glicol.

• Vei avea dinti mai albi si mai sanatosi. E bine stiut faptul ca tigarile cu tutun ingalbenesc dintii din cauza gudronului, care mai provoaca si demineralizarea dintilor si favorizeaza aparitia cariilor. Daca vei alege o tigara electronica, iti vei proteja dantura de aceste inconveniente, pentru ca elichidul nu contine decat nicotina si arome.

• Tenul nu va avea pete si riduri – o alta problema comuna a fumatorilor. Din cauza substantelor din tigarile cu tutun, pielea se usuca, se rideaza si se pateaza, capatand un aspect tern si imbatranit. De aceea, alegerea unei tigari electronice si a unui lichid, dupa preferinte, este mult mai buna, mai ales ca nu ai de-a face cu atatea efecte nocive asupra pielii.

• Hainele tale nu mai miros a fum – si nici respiratia, un factor care te poate izola din punct de vedere social. Daca te-ai saturat sa stai tot timpul cu guma sau sa folosesti spray-uri de improspatare a respiratiei, tot tigara electronica este solutia.

• Alegerea unei tigari electronice duce la detoxifierea organismului – care poate lua forma unei tuse mai frecvente, cu ajutorul careia plamanii elimina substantele nocive continute de tigarile clasice. In timp, vei observa un alt beneficiu al tigarii electronice, acela ca vei fi mai energic.

• Gustul se imbunatateste: fumul de tutun atenueaza mirosul si gustul, doua simturi importante pentru capacitatea de a gusta lucruri. Odata ce renunti la fumat, simtul gustului isi revine. Asta este unul dintre cele mai mari avantaje atunci cand folosesti tigari electronice.

• Tigarile electronice sunt prietenoase cu natura – pentru ca nu exista ardere, nu apare nici monoxidul de carbon. Iar procesul de fabricatie al tigarilor electronice nu presupune defrisarea padurilor, cum se intampla in cazul celor cu tutun.

• Iti raman mai multi bani pentru ceea ce conteaza. O sa observi cu placere faptul ca alegerea unei tigari electronice nu iti protejeaza doar sanatatea, ci mai ales buzunarul. Consumabilele pentru tigara electronica reprezinta a cincea parte din cheltuielile unui fumator, iar tu poti folosi banii economisiti pentru lucruri cu adevarat importante pentru tine si familia ta.

Daca vei alege sa folosesti o tigara electronica, nu vei avea nevoie de reteta, nu va trebui sa iti lipesti plasturi zilnic sau sa mesteci guma pana te dor falcile. O vei folosi exact ca tigarile din tutun, dar cu diferenta ca aceasta este fara foc.

Mai multi medicii recomanda tigari electronice pentru a renunta la viciu
Din 2003, de cand a fost realizata prima tigara electronica, de catre Hon Lik, si pana in zilele noastre, multi fumatori la nivel international au incercat tigarile electronice si si-au impartasit unii altora feedback-ul referitor la eficienta acestora. Acest lucru le-a dat de gandit si medicilor, care au inceput sa cerceteze inovatia din spatele acestui gadget.

Ultimii ani de studii au concluzionat ca tigarile electronice sunt mult mai putin nocive asupra organismului (prin eliminarea acroleinei, a gudronului si a monoxidului de carbon), precum si cea mai buna varianta prin care poti renunta la fumat (spre deosebire de gumele, spray-urile si plasturii cu nicotina).

La aceasta concluzie au ajuns si medicii din Franta care au condus un experiment si au demonstrat ca „plasturii cu nicotina au o eficienta de doar 7 pana la 9%, pe cand tigara electronica are o eficienta de la 60 la 80%, pentru că nicotina este livrata in cantitati bine proportionate care scad, cu timpul, nevoia de a fuma”.

Medicii din Germania au demonstrat clinic ca si lichidele pentru tigari electronice le ofera dependentilor de nicotina “un real sprijin de renuntare la viciu, prin diferitele concentrantii, pe care acestia le pot reduce treptat, pana la 0”.

Tigara electronica nu face rau inimii si tensiunii arteriale! La aceasta concluzie a ajuns dr. Konstantinos Farsalinos, un recunoscut medic cardiolog de la Universitatea din Catania si director la Institutul de Medicina Interna si Cardiologie.

El a realizat un studiu, bazat pe un control medical realizat la inceput, in care participantilor le-a fost masurata tensiunea arteriala (inainte de a trece la vapat), precum si cea din timpul experimentului.

Dupa 52 de saptamani au reiesit grile de tensiune direct proportionale cu beneficiile tigarii electronice – adica reducerea cu pana la 50% a tensiunii arteriale sistolice, a celor care au micsorat numarul de tigari din tutun sau a celor care au trecut pe tigari electronice.

Cum sa renunti la fumat cu tigari electronice

E foarte simplu! Ai de urmat doar 3 pasi pentru ca visul de a renunta la viciu sa se transforme in realitate!

Primul pas consta in alegerea unui e-lichid cu o concentratie similara cu tigarile pe care le fumezi, dar cu conditia de a renunta complet la tigarile cu tutun. Apoi trebuie sa iti alegi o tigara electronica potrivita pentru stilul tau de a fuma.

La pasul numarul 2 incepi sa scazi gradual concentratia de nicotina. Dupa ce te-ai obisnuit cu tigara electronica si nu mai simti nevoia sa fumezi tigari clasice, poti sa reduci concentratia de nicotina a e-lichidului. Redu treptat concentratia, fara ca trecerea la un elichid mai slab sa fie brusca.

Pasul 3. Continua sa reduci concentratia de nicotina pana ajungi la 0 – doar asa organismul tau se va adapta la e-lichidul cu o concentratie mai scazuta, pana cand vei ajunge sa vapezi unul cu o concentratie de 0 nicotina. La aceasta doza, tigara electronica este inofensiva.

Share