home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI The Economist Blogs: Presa română, vulgaritate şi lene

The Economist Blogs: Presa română, vulgaritate şi lene

Share

“Într-un articol editorial de anul trecut din Wall Street Journal, Tom Gallagher, un autor si expert în probleme româneşti, a scris:

«Mass-media română, pentru un timp una dintre cele mai independente din spaţiul ex-sovietic, este din nou în strânsoarea vechilor metode, care opresc jurnaliștii să scrie ceva neplăcut . Posturile de televiziune atrag spectatori la tiradele nocturne contra reformiștilor sau politicienilor independenți, ambalând realitatea în banalitate şi superficialitate.»

Coverage-ul recent făcut de presa română asupra decesului unui român notoriu, regizorul Sergiu Nicolaescu, a fost ilustrare a modului în care standardele mass-media din România se deteriorează.

Fotografii din sicriul său, o mulțime în doliu, clopote dramatice funerare, prim-planuri ale doamnelor în etate cu inimile zdrobite, amestecate cu declaraţiile ţipătoare ale politicienilor care-şi exprimă regretul lor, pentru pierderea cea mare a națiunii, reportajele melodramatice ale corespondenților de presă, care se luptă să-l glorifice pe recentul plecat.

Înapoi în studiouri, jurnaliștii în dezbatere fierbinte: «Ar trebui el să fie incinerat, cum a dorit, sau să fie îngropat, cum vrea Biserica Ortodoxă Română?» «Credeți că are într-adevăr un fiu nelegitim?» «De ce poartă haine de culoare albă soția sa la incinerare?» «Dacă el este într-adevăr în sicriu, atunci ar trebui să țină capacul deschis, asa i-am putea vedea fața. Vrem să vedem fața lui de mort!».

(…)

Nu este prima dată când mass-media românească își pierde astfel decența. În ultimii ani, moartea a aproape oricare celebritate a fost tratată într-o astfel de manieră. De ce se întâmplă aceasta?

Ioana Avădani, şeful Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că e o combinație de factori care a dus la spirala descendentă a conținutului editorial din România.

Ioana Avădani: «Ceea ce avem acum este punctul de întâlnire dintre publicul needucat, jurnaliştii needucaţi şi editorii de calitate proastă. Este reţeta pentru dezastru.»

Un motiv este calitatea reporterilor, care reflectă calitatea educației. Reporterii nu au cunoștințe de etică jurnalistică, ei nu au învățat să gândească critic. O a doua problemă este editorii dîn redacții împing reporterii să mizeze pe discursuri primitive și subiecte bârfitoare.

O a treia problemă, crede Avădani, e o lipsa măsurilor de descurajare.Consiliul Național al Audiovizualului, autoritatea de reglementare pentru audio-vizual, nu a fost consecvent în sancționarea reportajelor senzaționaliste și amenzile impuse nu au intimidat redacţiile.

De această dată, spre exemplu, CNA a emis doar o scurtă declarație prin care îşi exprima dezaprobarea pentru modul în care mass-media a reflectat moartea lui Nicolaescu.”

• sursa: The Economist Blogs

Share