Tabloidul german Bild concediază jurnalişti şi pune la lucru AI

Share

Sute de concedieri sunt așteptate la Bild, cel mai vândut ziar din Europa, după ce conducerea a anunțat că unele posturi nu mai pot exista ca până acum.

Bild concediază jurnalişti şi pune la lucru AI

Bild va înlocui o serie de posturi editoriale cu Inteligența Artificială (AI). În cadrul unui program de reducere a costurilor cu 100 de milioane de euro și de revenire la profit, ziarul își va reorganiza și rețeaua de ediții regionale, decizie care se preconizează că va duce la sute de concedieri.

Ziarul „se va despărți din nefericire de colegii cu sarcini care în lumea digitală pot fi îndeplinite de AI și/sau de procese automate”, a transmis proprietarul Bild, Axel Springer SE, cea mai mare editură de presă din Europa, într-un mail adresat redacției.

„Rolurile editorilor, echipei de producție din zona print, redactorilor, corectorilor și ale editorilor foto nu vor mai exista așa cum o fac astăzi”, se arată în mesajul ajuns în posesia ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Citeşte şi: Donald Trump arestat, poze fake, în închisoare. Făcute cu AI

În februarie, directorul executiv al Axel Springer SE, Mathias Döpfner, a anunțat că grupul editorial trebuie să devină „o companie media digitală pură”. „Instrumente AI precum ChatGPT ar putea face jurnalismul independent mai bun decât a fost vreodată sau îl vor înlocui”, a spus el.

Döpfner a prezis că Inteligența Artificială va fi în curând mai bună la agregarea informației decât jurnaliștii și că doar publisherii care vor crea cel mai bun conținut original, precum jurnalismul de investigație și comentarii originale, vor supraviețui.

Bild nu a precizat numărul posturilor pe care le va înlocui cu Inteligența Artificială. Măsuri similare ar putea fi aplicate și la ziarul-emblemă al grupului, cotidianul Die Welt.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă a simulat discuţia cu robotul ION

Jurnaliștii plătesc pentru erorile conducerii

Conducerea Springer a menționat în mailul transmis redacției că încearcă să evite concedierile acolo unde este posibil, dar va căuta să aplice reduceri de salarii „cu trei cifre” în zona editorială sau va tăia aproximativ 200 de locuri de muncă. De asemenea, ziarul își va reduce numărul de ediții regionale pe care le tipărește, de la 18 la 12.

Asociația germană a jurnaliștilor (DJV) a criticat acest plan, avertizând că renunțarea la locurile de muncă de la Bild va distruge principala sursă de venituri a grupului. „Măsura nu este doar o acțiune antisocială la adresa angajaților, dar și extrem de prostească din punct de vedere economic”, a transmis organizația.

Vânzările, un dezastru

Döpfner a luat deja decizii radicale privind personalul care lucrează la Bild, ale cărui vânzări zilnice au scăzut de la 4,5 milioane de exemplare în urmă cu 20 de ani la un milion în 2022, în încercarea de a schimba evoluția financiară negativă și de a-și reveni după o serie de scandaluri costisitoare.

Conducerea influentului tabloid german, a cărui abordare senzațională și foarte politizată este adesea asemănată cu cea practicată de The Sun, în Marea Britanie, l-a concediat pe fostul editor Julian Reichelt, în urma acuzațiilor că a încercat să acopere conduita sexuală necorespunzătoare și agresiunea.

La începutul acestui an, Döpfner a fost nevoit să ceară scuze, după ce s-a aflat că a încercat să folosească Bild pentru a influența cele mai recente alegeri din Germania, alimentând ziarul cu opiniile sale personale, prin care ataca activismul împotriva schimbărilor climatice, măsurile Covid și pe fostul cancelar Angela Merkel.

Și alții au încercat AI, dar n-a ieșit bine

Springer nu este primul publisher care se îndreaptă spre inteligența artificială, dar este prima entitate de presă care ia decizia de a renunța la jurnaliști, pentru a folosi programe automate generative.

BuzzFeed a anunțat anul acesta că va folosi AI pentru îmbogățirea conținutului și a chestionarelor online, iar tabloidele britanice Daily Mirror și Daily Express explorează de asemenea această posibilitate, conform Newsweek România.

Instrumentele AI precum ChatGPT pot genera texte foarte sofisticate, pe baza solicitărilor simple ale utilizatorului, producând orice, de la eseuri și cereri de angajare, la poezii și opere de ficțiune, însă răspunsurile sale sunt uneori inexacte sau chiar fabricate.

Men’s Journal și site-ul de tehnologie Cnet au folosit AI pentru scrierea unor articole care au fost apoi verificate de editori. Cnet a admis însă în ianuarie că proiectul a fost limitat, după ce s-a descoperit că peste jumătate dintre articolele generate de AI trebuiau corectate.

Share