Surse. Pentru Trump, Comisia “6 ianuarie” a Camerei ia în considerare acuzele penale

Share

Pentru Donald Trump, comisia privind asaltul asupra Capitoll Hill, din 6 ianuarie 2021, ia în calcul referinţele penale.

De asemenea, şi pentru un număr dintre cei mai apropiați aliați ai săi, spun mai multe surse, citate de CNN. Sursele nu vor detalia cine este luat în considerare, în afară de Trump.

Sesizările penale ar fi în mare măsură de natură simbolică. Comitetul nu are competențe de urmărire penală, iar Departamentul de Justiție nu are nevoie de o sesizare din partea Congresului, pentru a investiga crimele, deoarece are propriile investigații penale în curs, în atacul asupra Capitoliului.

Membrii comisiei văd sesizările penale ca o parte critică a muncii lor, punându-și părerile în dosar, pentru a-și finaliza investigația – nu ca o modalitate de a face presiuni pe DOJ, a declarat una dintre surse.

„Comitetul vrea să se asigure că nimic nu se încadrează între fisuri și să facă o declarație emfatică pe cine a identificat ca organizatori-cheie”, a spus o sursă separată.

Membrii comitetului s-au întâlnit marți seara, pentru a discuta în continuare sesizările penale, dar sursele spun că nu se așteaptă ca grupul să dezvăluie numele celor care ar fi subiectul unei sesizări penale în acest moment.

Membrii trebuie să voteze în continuare lista finală de sesizări penale, despre care sursele spun că încă nu este finalizată.

Președintele comisiei, reprezentantul Bennie Thompson din Mississippi, a declarat marți mai devreme reporterilor că grupul a decis să facă trimiteri penale către Departamentul de Justiție, dar nu a restrâns universul persoanelor care pot fi trimise.

Membru al comisiei, reprezentantul SUA Zoe Lofgren, democrată din California, vorbește la o audiere a Comitetului Selectat al Camerei SUA pentru a investiga atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA, pe Capitol Hill din Washington, DC, pe 13 octombrie 2022.

Membrul comisiei din 6 ianuarie spune că întreaga activitate a panelului va fi eliberată în săptămânile următoare

Întrebat dacă Thompson credea că martorii s-au sperjur, el a spus: „aceasta face parte din discuție”.

Când comisia face trimiteri, Thompson a spus că va fi un document separat de raportul final al comisiei, care va fi trimis DOJ.

Un purtător de cuvânt al comitetului restrâns a confirmat pentru CNN că trimiterile penale vor fi „considerate ca o parte finală” a lucrării comisiei.

„Comitetul a stabilit că trimiterile către entități externe ar trebui să fie considerate ca o parte finală a activității sale. Comitetul va lua decizii cu privire la detalii în zilele următoare”, a spus purtătorul de cuvânt.

O sursă a mai spus marți pentru CNN că sesizările penale pe care comitetul din 6 ianuarie le va face în cele din urmă „se vor concentra pe principalii organizatori și lideri ai atacurilor”.

Un subcomitet de membri a fost însărcinat să ofere opțiuni întregului comitet cu privire la modul de prezentare a dovezilor de posibilă obstrucție, posibil sperjur și posibilă falsificare a martorilor, precum și potențiale trimiteri penale către Departamentul de Justiție, potrivit mai multor surse familiare cu activitatea comitetului.

Reprezentanții democrați Jamie Raskin, Adam Schiff și Zoe Lofgren și reprezentantul GOP Liz Cheney, vicepreședintele comisiei, toți avocați formați, fac parte din acest subcomitet.

Decizia cu privire la emiterea de sesizări penale s-a abătut asupra comitetului. Membrii comisiei au fost larg de acord că fostul președinte Donald Trump și unii dintre cei mai apropiați aliați ai săi au comis o crimă atunci când a promovat o conspirație pentru a preveni transferul pașnic al puterii, așa cum au precizat în audierile lor.

Dar de mult au fost împărțiți, cu privire la ce să facă în privința aceasta, inclusiv dacă să facă o trimitere penală a lui Trump, la Departamentul de Justiție.

În trecut, întrebarea a condus la o dezbatere viguroasă, uneori controversată, între membrii comisiei, au spus surse.

Cei care au spus anterior că trimiterile penale nu sunt necesare pentru a închide investigația comisiei spun că comisia nu are competențe de urmărire penală și că Departamentul de Justiție nu are nevoie de Congres pentru a investiga crimele, deoarece are propriile investigații penale în atacul Capitoliului care sunt în desfășurare.

Totuși, ideea unei sesizări penale a lui Trump, chiar dacă este în întregime simbolică în natură, a atârnat ca o umbră peste panel de când a fost format pentru prima dată, iar mulți membri au considerat că este o măsură necesară pentru a-și finaliza activitatea.

Share