SUA ar putea trimite nave de război în Marea Neagră. Rusia aşijderea

Share

Sintagma “Marea Neagră, lac rusesc” este pe cale să devină istorie. Marea Neagră va deveni spaţiu de confruntare militară.

Rusia și SUA trimit nave de război în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor tot mai crescute în privința Ucrainei. Mișcările agresive ale trupelor rusești către frontieră au cauzat o mare îngrijorare la nivel internațional, situația fiind monitorizată constant, scrie Adina Mutăr, pe Newsweek.ro.

Moscova comasează în jur de 100.000 de soldați, la granița cu Ucraina, și surse militare anunță că Marina Rusă adaugă o presiune suplimentară asupra Kievului, trimițând o flotă de război către Ucraina, care va ajunge în câteva zile, informează sursa citată.

Mișcările agresive ale trupelor rusești către frontieră au cauzat o mare îngrijorare la nivel internațional, situația fiind monitorizată constant, potrivit serviciilor de informații occidentale.

În câteva zile, peste 95.000 de soldați de asalt, susținuți de tancuri, vehicule blindate, artilerie și baterii cu rachete termobarice vor fi gata de luptă, în apropierea Ucrainei. Zeci de mii de militari ucraineni, inclusiv rezerviști, au fost chemați la frontieră și, potrivit unor surse, au sosit și consilieri americani.

Serviciile de informații americane asupra situației Rusia-Ucraina evaluează „o criză majoră iminentă”, așa cum a declarat centrul de operațiuni europene EUCOM. Vineri, Kremlinul a declarat că acțiunile Ucrainei justifică măsurile militare ale Rusiei.

„Escaladarea tensiunilor din sud-estul Ucrainei justifică măsurile pe care Rusia le ia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință vineri, referindu-se la acumularea militară.

„Tendința comportamentului părții ucrainene creează riscul reluării acțiunilor militare la scară largă”, a spus el.

Tot vineri, SUA au trimis o notificare diplomatică Turciei, pentru a anunța trecerea a două nave de război prin strâmtorile turcești, potrivit Anadolu Agency.

„Am fost anunțați prin mijloace diplomatice, cu 15 zile în avans, că două nave de război americane vor ajunge la Marea Neagră, în conformitate cu Convenția de la Montreux”, au declarat sursele diplomatice din Turcia.

Sursele au declarat că navele vor ajunge separat, la Marea Neagră, în 14 și 15 aprilie și vor rămâne acolo până pe 4 și 5 mai. Potrivit unui raport al CNN, SUA a decis desfășurarea navelor de război în Marea Neagră, ca urmare a comasării de trupe ruse, de-a lungul frontierei cu Ucraina.

Potrivit Convenției de la Montreux, SUA, ca putere care nu este de la Marea Neagră, este obligată să anunțe Turcia în prealabil, înainte de a trimite nave de război prin Bosfor și Dardanele, potrivit CNN.

SUA efectuează deja zboruri de recunoaștere deasupra Mării Negre, destinate să monitorizeze activitatea navală rusă și să supravegheze mișcările potențiale ale trupelor din Crimeea. Rusia susține forțele rebele separatiste din regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Share